Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević posetio Kraljevo

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, sa saradnicima, prilikom obilaska Raškog upravnog okruga, posetio je Grad Kraljevo, gde ga je dočekao gradonačelnik dr Predrag Terzić.

Tom prilikom, ministar Vučević se sastao i razgovarao o razvoju lokalnih samouprava i saradnji sa Ministarstvom odbrane i sa načelnikom Raškog upravnog okruga Nebojšom Simovićem, gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem, predsednikom Opštine Raška Nemanjom Popovićem i predsednikom Opštine Tutin Salihom Hotom.

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić je zahvalio potpredsedniku Vlade i ministru odbrane Vučeviću na sastanku.

„Drago mi je što je ministar našao vremena da, pored razgovora sa vojnim organima, provede odeđeno vreme i sa civilnim organima vlasti, kako bismo razgovarali o najznačajnijim pitanjima za građane gradova i opština na teritoriji Raškog upravnog okruga. Razgovarali smo o pitanjima iz oblasti saradnje sa vojnim strukturama vlasti na našoj teritoriji, ali smo potpredsedniku Vlade postavili i nekoliko veoma značajnih pitanja koja se tiču komunalne opremljenosti. Konstatovali smo da je u prethodnom periodu urađeno mnogo za žitelje svih gradova i opština na našoj teritoriji“, rekao je gradonačelnik Kraljeva.

On je podsetio na to da je u toku izgradnja Moravskog koridora, koji će omogućiti građanima Kraljeva da za svega sat i petnaest ili sat i dvadeset minuta stignu do centra Beograda, a da je nekada bilo neophodno da, Ibarskom magistralom, putuju tri ili tri i po sata.

„Izgradnja Moravskog koridora će mnogo značiti i stanovnicima Raške i Novog Pazara jer će biti bliži Beogradu, ali izgradnja brze saobraćajnice između Kraljeva i Novog Pazara omogućiće stanovnicima i Novog Pazara, Raške i Tutina da brže stignu do Kraljeva, a nakon toga i do Beograda. Izuzetno je značajna saradnja Minstarstva odbrane i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koja je omogućila konverziju dosadašnjeg vojnog aerodroma ‘Morava’ u civilno-vojni, odakle imamo redovne letove do Istanbula, a tokom letnje sezone i do Soluna i Tivta, što pokazuje odličnu saradnju civilnih i vojnih baza“, rekao je Terzić.

On je istakao i da je u naselju Voćareve livade, neposredno pored kasarne u Ribnici, izgrađeno čak 947 stanova za pripadnike Vojske Srbije – za vojnike, podoficire, oficire, pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije, Sudske straže i Okružnog zatvora.

„Oni će, za svega 400 evra po kvadratu, moći da kupe stanove i reše svoje stambeno pitanje. To je dokaz da predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije brinu o svakom građaninu naše zemlje, bez obzira gde on živeo, bez obzira na njegovu naciju i veroispovest. Siguran sam da će i Vlada Republike Srbije i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević lično nastaviti da brinu o našim gradovima i opštinama i da ćemo u budućnosti nastaviti dobru saradnju i još više je unaprediti“, poručio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić nakon sastanka.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević je zahvalio na gostoprimstvu u Gradu Kraljevu, kao i načelniku Raškog upravnog okruga i gradonačelnicima Kraljeva i Novog Pazara i predsednicima opština Tutin i Raška na sastanku.

„Mislim da je bilo značajno da se danas susretnemo u Kraljevu, da razgovaramo, da obilazak vojnih jedinica i deo namenske industrije u ovom delu Srbije ne bude jedina moja aktivnost, već da se, kao potpredsednik Vlade, sretnem sa ljudima koji vode lokalne samouprave. I sam radeći taj posao prethodnu deceniju, znam koliko je to izazovno, da ne kažem teško, vrlo zahtevno i gotovo svakodnevno složeno. Mnoge od njih sam susretao u različitim okolnostima, bio na teritorijama njihovih opština odnosno gradova, ali do sada se nismo sastali u ovako jedinstvenom formatu, dobio sam ključne informacije o najaktuelnijim stvarima na teritoriji sve četiri lokalne samouprave odnosno Raškog upravnog okruga“, kazao je ministar Vučević dodajući da će informacije sa sastanka u Kraljevu preneti predsednici Vlade i resorno zaduženim ministrima.

„Pitanje daljeg razvoja aerodroma ‘Morava’, koji je od interesa i za civilni sektor i za Vojsku Srbije, radićemo zajednički sa ministarstvom koje vodi resorno ministar Vesić i spreman sam da veoma brzo sa ministrom Vesićem opet dođem u posetu Kraljevu odnosno Raškom okrugu“, rekao je Vučević izrazivši zadovoljstvo i zbog informacije o početku izgradnje Kliničko-bolničkog centra na teritoriji Novog Pazara.

„Kraljevo se snažno razvija, kao i Novi Pazar, i izuzetno je važno da država pomogne opštinama Tutin i Raška kako bi i one nastavile da se razvijaju i dostignu tempo razvoja Kraljeva i Novog Pazara, koji su impresivni u smislu planova i realizacija. Čestitam im na radu, znam da je to zahtevan posao, ali verujem da su oni dostojni tih izazova. Uveren sam da imaju energiju i volju da se bave tim stvarima“, poručio je ministar Vučević.

Kako je naglasio, Vladi Republike Srbije je od presudnog značaja da se čuvaju, neguju i unapređuju srpsko-bošnjački odnosi, kao i odnosi svih naroda koji žive na teritoriji Republike Srbije, koji žive na teritoriji Raškog okruga.

„Za nas nema nikakve razlike po veri i naciji, svi su ravnopravni i jednaki građani Srbije – to je politika ne samo Vlade, nego i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Verujem da ćemo čuvati naše dobre i verujem sutra još bolje odnose, da ćemo biti ponosni jedni na druge ne samo kao narodi koji žive jedni pored drugih, već kao narodi koji žive zajedno, dele iste vrednosti, teritoriju, istu sudbinu“, poručio je ministar Vučević.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević je, u okviru posete Raškom upravnom okrugu, obišao i 98. vazduhoplovnu brigadu na vojnom aerodromu „Morava“, kao i pripadnike Druge brigade Kopnene vojske u kasarni Ribnica.

izvor: Grad Kraljevo