Kraljevački srednjoškolci obeležili Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, učenici kraljevačkih srednjih škola okupili su se u dvorištu Ekonomsko-trgovinske škole kako bi pustili balone u vazduh, u znak podrške svim vršnjacima koji boluju od ove bolesti.

Đaci ove škole, zajedno sa učenicima Medicinske, Elektro-saobraćajno tehničke škole „Nikola Tesla“ i Gimnazije, u saradnji sa svojim profesorima i Udruženjem „Alarm“, u vazduh su simbolično pustili bele balone.

– Ovo je za bolje sutra te hrabre dece. Od septembra ove godine u školama se primenjuje protokol za decu obolelu od dijabetesa koji nam je dodatno pružio podršku i edukaciju kako reagovati u momentu kada padne ili skoči šećer kod dece. Škola treba da bude sigurno okruženje za sve i mi se trudimo da tako i bude. Zato smo danas podržali aktivnosti Udruženja Alarm i priključili se njima – kaže Dragana Paunović, direktorka Ekonomsko-trgovinske škole u Kraljevu.

Prema statističkim podacima koje je juče objavio Batut, u Srbiji od dijabetesa zvanično boluje oko 440.000 ljudi, dok se sumnja da od šećerne bolesti boluje dodatnih 250.000.

foto: krug.rs