Da li se vraća obavezno suženje vojnog roka?

Kako navodi Beta, ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je krajnja odluka o eventualnom vraćanju obaveznog vojnog roka na Narodnoj skuštini navodeći da se nada da će biti prihvaćena takva inicijativa koju su Ministarstvo odbrane (MO) i Generalštab (BŠ) Vojske Srbije uputili predsedniku države Aleksandru Vučiću kao vrhovnom komadantu i njegovom vojnom kabinetu.

On je rekao da ništa neće biti urađeno preko noći i ocenio da bez jake vojske nema ni Srbije. Ministar odbrane najavio je da krajem meseca sledi godišnja analiza o stanju u vojsci pa će ovo sigurno biti jedna od tema, ali i da u slučaju da se prihvati inicijativa mora da se odredi vremenski okvir kako bi se pripremili uslovi kao što je obnova regrutnih centara.

Predlog je da obavezni vojni rok traje četiri meseca, a njegovo služenje bilo bi prilagođene savremenom dobu tako da, na primer, kasarne ne bi imale kao ranije spavaone sa mnogo ljudi u jednoj prostoriji, mada ne bi bile ni hotel.

Vučević je naveo da nijedna država ne može da popuni svoje redove samo sa profesionalnim vojnicima, dodajući da bi taj deo Vojske Srbije i dalje postojao i bio bi zadužen za najhitnija reagovanja.