Vuk Blažić mlada kajakaška nada Kraljeva

Vuk Blažić, reprezentativac Srbije, postao je 38. junior planete plasirajući se u polufinale Svetskog prvenstva za kajakaše održanog u Krakovu. Vuk je jedini srbin kome je pošlo za rukom da se plasira u polufinale ovog svetski renomiranog takmičenja, a svojim plasmanom se upisao u istoriju srpskog slaloma. Tim povodom, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić zajedno sa pomoćnikom za sport Milošem Simovićem i predsednikom Sportskog saveza Kraljeva Aleksandrom Daiševićem upriličio je prijem u Gradskoj kući za uspešnog kajakaša i njegovog trenera, selektora reprezentacije, Gorana Jovanovića.

– Kraljevo je grad košarke, odbojke, mesto koje je iznedrilo veliki broj odličnih fudbalera i Crvene Zvezde i Partizana, i reprezentativaca, ali je i grad kajaka. Takođe, imamo i dugu tradiciju kajaka, iz samog Kraljeva, iz Ušća, a Vuk Bazić je neko ko tu tradiciju nastavlja -istakao je Terzić.

Terzić se prisetio i davne 1992. godine kada se Vukov trener Goran Jovanović kvalifikovao za Olimpijske igre u Barseloni, ali zbog sankcija međunarodne zajednice nije u njima učestvovao. Kako je dodao Jovanović je svu svoju snagu i umeće preneo na mlađanog Vuka, koji je do sada pet puta proglašen za sportistu godine Grada Kraljeva i petostruki prvak Srbije.


Pomoćnik gradonačelnika zadužen za sport Miloš Simović čestitao je mladom kajakašu na postignutom uspehu, ali i njegovom treneru, klubu i porodici koji su značajna podrška i delom zaslužni za njegove uspehe. On je istakao da se Vuku Baziću predviđala svetla budućnost još od prvih koraka koje je načinio u ovom sportu, a Grad će kao i do sada da ga podržava.

Vuk Bazić zahvalio je gradonačelniku grada Kraljeva, pomoćniku gradonačelnika i predsedniku Sportskog savezu Kraljeva na prelepom prijemu i simboličnim poklonima. Kako ističe, godina mu je prošla u izvanrednim rezultatima, jer je ostvario ciljani uspeh za ovu sezonu plasiravši se u polufinale na Svetskom prvenstvu, a naredne godine ga očekuje seniorsko Evropsko prvenstvo u Sloveniji i Ljubljani, kao i Svetsko prvenstvo za juniore i mlađe seniore u Slovačkoj.

-Istrajnost, upornost, trud i radu su bitni, ali i ljubav prema sportu kojim se bavite“, poručio je Vuk svim mladim sportistima, istakavši da sa verom u sebe, malo sportske sreće i puno odricanja svaki trud se isplati.


Mladi Kraljevčanin kajakom je počeo da se bavi 2015. godine, sa svega devet godina, a sve zahvaljujući manifestaciji „Veseli spust“ na kojoj je sasvim slučajno upoznao kajakaše koji su išli u pratnji spustaša. Na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu za juniore u Krakovu, učestvovala je 51 zemlja sa više od 500 učesnika, a Vuk Bazić se među njima izborio za 38. poziciju. Prošlog vikenda talentovani Kraljevčanin osvojio je titulu i na Prvenstvu Srbije u spustu – disciplina srpint i tako postao trostruki prvak države u pojedinačnoj konkurenciji u disciplinama klasik, slalom i sprint.