Vrnjačka Banja: Stanovi za dvadeset porodica

U naselju Duboki Potok u Vrnjačkoj Banji privodi se kraju izgradnja stambene zgrade u kojoj će živeti 20 socijalno ugroženih porodica. Među njima je i tročlana porodica Nikolić koja je pre samo dva meseca morala da se iseli iz stana u jednoj od najstarijih banjskih vila kojoj se pod teretom snega urušio krov.

Od 5 porodica koliko je živelo u ovoj oronuloj banjskoj vili preostala je još samo jedna. Krajem decembra prošle godine iselila se i Nataša Nikolić sa suprugom invalidom i sinom jer se krov urušio pod snegom upravo u njihovom stanu.
„Kad je pao deo krova onda je bilo strašno. Strašno je bilo, veče je bilo. To je lupilo, puklo kao, utisak smo imali, da je kuća pala cela“, kaže Nataša Nikolić, stanarka vile Kola srpskih sestara.

Vila Kola srpskih sestara je stara više od 100 godina i znajući u kakvom je stanju i pre nego što se dogodila ova nesreća, Nataša i njen suprug su konkurisali za socijalni stan. Opština privodi kraju projekat socijalnog stanovanja u saradnji sa Evropskom unijom kako bi zbrinula porodice u teškom materijalnom stanju i žrtve porodičnog nasilja.

„U toj zgradi će biti smešteno još par romskih porodica i žene žrtve nasilja. Otprilike očekujemo da to za nekih mesec, mesec i po dana, porodica Nikolić i te ostale porodice budu smešteni“, kaže Ivan Radović,- predsednik SO Vrnjačka Banja.

Nakon saznanja da će uskoro biti rešeno njihovo stambeno pitanje Nataša je konačno odahnula jer je u živela 28 godina u trošnom i memljivom stanu koji je njen suprug nasledio.

„Ja više ne smem da se obradujem. Niti da budem srećna. U momentu mi je sve bilo nestvarno. Ali posle, kakvi, bili smo, presrećni smo bili“, kaže Nataša Nikolić.

U okviru istog projekta socijalnog stanovanja vrednog 850 000 evra, lokalna uprava je deo novca opredelila za renoviranje 3 stana i kupovinu jednog seoskog domaćinstva.

rts