Vrnjačka Banja – Јačanje ugleda institucije primenom protokolarnih pravila

Nedavno održan skup u Beogradu, posvećen „Državnom protokolu sa elementima poslovnog protokola“, okupio je veliki broj zaposlenika u javnom sektoru koji se bave navedenim poslovima, kao i veliki broj zainteresovanih lica za ovu tematiku. Zamenica načelnika Opštinske uprave Vrnjačka Banja, Tatjana Đurđević Stepanić prisustvovala je ovom skupu, s obzirom na to da je Vrnjačka Banja jedna od najposećenijih turističkih destinacija, te tako i mesto koje veoma često posećuju brojne visoke zvanice, ne samo iz Srbije, već iz inostranstva.
Skup je bio od izuzetne važnosti jer su dobijena stručna znanja o ovoj temi. Komparativnom analizom utvrđeno je da je i u mnogim razvijenim zemljama protokol sve češće podložan improvizaciji, što nije dobro za diplomatski i poslovni svet.
Prvi deo skupa, koji je realizovala Ljudmila Milatović iz Generalnog sekretarijata Vlade Republike Srbije, bio je posvećen protokolu kao skupu pravila u poslovnom svetu, njegovom značaju i primeni, kodeksu oblačenja, pravilnom oslovljavanju, predstavljanju i upoznavanju sa sagovornicima. Poseban deo izlaganja odnosio se na pravilnu upotrebu državnih simbola, grba, zastave i himne.
Ukazano je da ja poštovanje pravila koje određuje poslovni protokol od odlučujućeg značaja za uspešno izvođenje međunarodnog poslovanja i komunikacijskih procesa, te da je uspešnost poslovanja u diplomatiji i poslovnom svetu uslovljena poznavanjem svih načina komuniciranja, i verbalnih i neverbalnih.
„ S obzirom da poslovni svet današnjice predstavlja vreme najveće konkurencije u kome uspevaju samo najspremniji, Vrnjačka Banja će prihvatiti i implementirati sva utvrđena pravila protokola, kao preduslov daljeg napretka i uspeha u poslovanju“, istakla je ovom prilikom zamenica načelnika Opštinske uprave Vrnjačka Banja, Tatjana Đurđević Stepanić.

Vrnjačka Banja