Vremeplov: Na današnji dan rođena Mira Trailović

Na današnji dan, pre tačno 100 godina (22. janura 1924. godine) u Kraljevu je rođena srpska i jugoslovenska pozorišna rediteljka koju su, iz milošte, zvali „buldožer u bundi“.

Mira Trailović rođena je u građanskoj porodici kao ćerka Andreja Milićevića i Radmile, rođene Simić. Otac joj je bio prevodilac sa francuskog jezika, preveo je 36 dela, a majka je bila profesorka takođe francuskog jezika. Baka Katarina je bila dvorska dama kraljice Natalije Obrenović, a predak po majci joj je bio Aleksa Simić.

Radila je od 1944. kao spikerka u Radio Beogradu, gde je kasnije postala rediteljka i urednica dramskog programa. Iako predložena, nije primljena u Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ). Tu je upoznala Dragoljuba Gucu Trailovića, tadašnjeg spikera, kasnijeg dopisnika „Politike“ iz Pariza. Udala se za njega 16. marta 1949. godine i uzela njegovo prezime. Ipak, njen otac nije bio na venčanju, jer se nije mogao pomiriti da mu je zet komunista. Kasnije je govorila:

Nisam ušla u SKOJ, ali on je ušao u moj život i veoma sam srećna zbog toga.

Diplomirala je režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Režirala je koncertno izvođenje Geteovog „Fausta“ na otvaranju Ateljea 212, 12. novembra 1956. godine. U prvom redu na premijeri, bila je Jovanka Broz.

Kasnije je na istom tom fakultetu bila profesor. Zajedno sa Jovanom Ćirilovim je 1967. osnovala Beogradski internacionalni teatarski festival – BITEF). Svojim beskrajnim šarmom i prodornošću, talentom za ubeđivanje, na BITEF je dovodila najavangardnija i najpoznatija pozorišta i predstave. Dovela je u Beograd: Semjuela Beketa, Ježija Grotovskog, Pitera Bruka, Living teatar, Euđenija Barbu, Boba Vilsona, Ričarda Šeknera, Petera Štajna, Pinu Bauš, La Mamu, kao i mnoge druge. Za života je odlikovana najvišim odlikovanjima Francuske, jer je deo svog života provela u Parizu u Teatru nacija.

Družila se sa Milošem Crnjanskim po njegovom povratku iz emigracije:

Naši susreti u Beogradu su stvorili mogućnost velikih intima. Ali, to nije za javnost. Znate, on je bio jedan stariji gospodin, a ja jedna mlada žena.

Iz milošte su je zvali „Buldožer u bundi“. Bavila se i pozorišnom režijom, njeni komadi su uvek bili avangarda u pozorišnom životu Beograda. Miri u spomen treba reći da se grozila reči „Avangarda“, odbijala je da njen rad ima ikakve veze sa avangardom i uvek je postavljala pitanje: „A šta je to avangarda?“.

Između ostalog, režirala je: „Faust“ i „Kosa“.

Godine 1972. izvedena je, u “ Ateljeu 212″, jedna od kultnih predstava, rok opera „Isus Hristos Super Star“ koju je režirala Mira Trailović, muzička adaptacija Saša Radojčić, prepev Jovan Ćirilov, gde su zapažene uloge imali: Zlatko Pejaković , Zlatko Golubović, Azra Halilović, Bora Đorđević i Branko Milićević .

U blizini Bajlonijeve pijace u Beogradu postoji Trg (skver) Mire Trailović kao i pozorište pod imenom Bitef Teatar. Velika scena pozorišta Atelje 212 zvanično je proglašena za Scenu „Mira Trailović“