U Vrnjačkoj Banji održano Republičko takmičenje u šahu distrofičara

Republičko šahovsko prvenstvo Saveza distrofičara Srbije, 47. po redu, okupilo je u vrnjačkom Hotelu „Breza“ od 23. do 25. juna, 33 takmičara koji su se borili za titulu najboljeg u četiri kategorije. Moto trodnevnog takmičenja pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Opštine Vrnjačka Banja bio je „Korak bliže inkluzivnoj Srbiji“.

– Zahvaljujem Vam se na ljubavi i istrajnosti koju pokazujete i koja nas povezuje, kao i na želji da dođete i da odmerimo snage u šahu. Hvala i Vrnjačkoj Banji koja se trudi da bude dobar domaćin svim građanima ove zemlje, a pri tom mislim i na nas koji imamo određene specifične zahteve u pogledu smeštaja i boravka. Naša namera i jeste da senzibilišemo ljude koji donose odluke da vode računa o tome da usluge u turizmu podjednako koriste svi ljudi, što znači da i smeštajni kapaciteti moraju biti prilagođeni osobama sa invaliditetom, a mi ćemo i dalje biti istrajni i pokušavati da se dovijamo na različite načine kako bi naše manifestacije održavali, rekao je predsednik Saveza distrofičara Srbije, Dušan Trojanović, na otvaranju manifestacije.
Da su „Breza“ i vrnjačka Opština već osmi put domaćini šahovskog prvenstva prisutne na svečanom otvaranju u ime Opštine podsetio je Dušan Stevanović, član Opštinskog veća, koji je gostima poželeo prijatan boravak i uspešno nadmetanje i obećao učesnicima da će već na sledećim šahovskim susretima imati mnogo bolje uslove.

Porodici koja, kako je navela, „ruši sve barijere pred sobom“ bezuslovnu podršku u ime Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uputila je Julijana Stanisavljević.

– Mnogo toga smo uradili, mnogo objekata širom Srbije opremili da vam budu dostupniji. Naravno da nećemo stati i naravno da smo otvoreni za sve vaše sugestije i ubuduće jer želimo Srbiju koja je otvorena prema svima i svima pruža jednake prilike da postignu svoje maksimume, rekla je otvarajući prvenstvo Julijana Stanisavljević ispred Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom.

Distrofija je genetska nasledna bolest, progresivna, za koju još uvek ne postoji lek, već samo terapije. Bolest dovodi do progresivnog slabljenja mišića, a šah je disciplina u kojoj su osobe sa distrofijom jednake sa ostalom populacijom jer im nisu potrebna pomagala kako bi igrali šah.

– Naši distrofičari bili su evropski prvaci 1979, 1980. i 1981. Iako je vremenom interesovanje za šah malo opalo, svi članovi Saveza distrofičara Srbije, njih gotovo dve hiljade, izuzetno su zainteresovani za svako druženje i nadmetanje. Na ovom prvenstvu imamo 70 učesnika, takmičara sa pratiocima, seniora, žena i omladinaca. Nijedan grad u Srbiji nema potpuno pristupačan hotel, ali Vrnjačka Banja nudi najbolje uslove i zato očekujem da se vidimo vrlo brzo ponovo, s obzirom da naš Savez organizuje na desetine aktivnosti tokom godine, zajljučuje Dragana Malušev, stručna saradnica Saveza distrofičara Srbije.