U veštačku inteligenciju uložiće se oko 70 miliona evra do 2027. godine

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je, na predstavljanju programa „Skok u budućnost – Srbija EKSPO 2027“ da će država do 2027. godine u oblast veštačke inteligencije uložiti oko 70 miliona evra.

„Na to, naravno, dolazi i sve ono što donosi privatni kapital, a što je već krenulo da dolazi u Srbiju. Imaćemo jedan superkompjuter. Na to ćemo uložiti dodatnih 30 miliona evra i to ćemo završiti do kraja 2025. godine“, rekla je Brnabić.

Brnabić je navela da čak i Ujedinjeni Arapski Emirati, kao jedna od najnaprednijih i najbogatijih zemalja ima samo dva superkompjutera, a da će superkompjuter u Srbiji ponovo biti dat na besplatno korišćenje mladim ljudima, koji će ponuditi rešenja za primenu veštačke inteligencije u oblastima kao što je državna uprava, saobraćaj, energetika, zdravstvo.

Brnabić je najavila dodatno ulaganje između 150 i 200 miliona evra u dodatnu naučnu, istraživačku, inovacionu infrastrukturu dodajući da će se do 2027. godine proširiti zgrada Naučno tehnološkog parka Niš, zatim u Čačku, Beogradu, u Novom Sadu…

„I čitav inovacioni distrikt u Kragujevcu, u okviru koga će, pored državnog data centra, biti i naučno-tehnološki park. Plus, završavamo u drugom kvartalu ove godine konačno centre izvrsnosti za Kragujevac“, rekla je ona.