U subotu obeležavanje 82. godišnjice od masovnih streljanja u Kraljevu

Povodom obeležavanja 82. godišnjice od masovnog streljannja u Kraljevu tokom oktobra 1941. godine, u subotu, 14. oktobra, biće izveden poetsko – muzički program Kamena uspavanka.

Program obeležvanja počinje u 10 časova Komemorativnom sednicom Skupštine grada Kraljeva na kojoj će govoriti istoričar Muzeja žrtava genocida, Dejan Ristić, nakon čega će u 11 časova na Groblju streljanih 1941. godine biti održan parastos i polaganje venaca.

Poetsko – muzički program „Kamena uspavanka“ biće izvedena u 11:45 u amfiteatru Groblja streljanih. U programu učestvuju glumci Kraljevačkog pozorišta.

Masovna strijeljanja građana Kraljeva odigrala su se u oktobru 1941. za vrijeme drugog svjetskog rata u okupiranoj Srbiji, a izvršili su ih njemačke okupacijske snage u znak odmazde zbog ustaničke aktivnosti u okolici grada. Prvi taoci su uzeti 14. oktobra, potom je u noći 15/16. oktobra strijeljano 1736 ljudi. Dva dana kasnije je još jedna velika grupa građana zarobljena na prevaru i strijeljana dva dana kasnije. Masakr u Kraljevu je izvršen istovremeno s mnogo zloglasnijim masakrom u Kragujevcu.

O ovim tragičnim događajima u Kraljevu oktobra 1941. , snimljen je film Crvena zemlja iz 1975. godine.