Šumarska škola dobija savremenu opremu

Fondacija Ana i Vlade Divac saopštila je da je, u okviru projekta „Obrazovanje za digitalnu ekonomiju“ koji realizuju zajedno sa NCR Fondacijom, a u saradnji sa Centrom za promociju nauke, izabrano devet srednjih škola širom Srbije koje će narednih meseci dobiti opremu za održavanje savremene nastave i vannastavnih aktivnosti iz STEM oblasti.

STEM School Label je projekat čiji je cilj da u školama poveća zainteresovanost i sposobnost mladih za proučavanje naučnih oblasti kroz povezivanje sa tehnologijom i inženjerstvom.

Zahvaljujući donacijama u vrednosti od 3.1 miliona dinara kvalitetnije obrazovanje iz oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM) imaće više od 5.000 učenika u školama u Novom Pazaru, Subotici, Požarevcu, Pirotu, Zemunu, Ruskom Krsturu, Pančevu, Kraljevu i Beogradu.

Šumskoj školi 319.200 RSD

U okviru konkursa smo dobili 124 kvalitetne prijave iz srednjih škola širom Srbije, a ovoga puta komisija se odlučila za veći broj stručnih škola koje će opremu koristiti za praktičnu nastavu u svakodnevnom radu, za razliku od ranijih godina kada su opremu dobijale uglavnom gimnazije i tehničke škole – kaže Jelena Rakić menadžerka projketa iz Fondacije Ana i Vlade Divac.

Šumarska škola Kraljevo dobiće donaciju vrednu 319.200 dinara, odnosno – savremene mikroskope koje će koristiti u okviru predmeta biologija, šumska botanika, anatomija i svojstva drveta, pedologija sa geologijom, ihtiologija, dekorativna dendrologija.

Pored nabavke pomenute opreme, deo projekta „Obrazovanje za digitalnu ekonomiju“, čine i naučni kampovi i karavani za unapređenje znanja i interesovanja učenika za STEM discipline. Takođe, 120 polaznika koji žele da naprave prvi korak ka IT svetu biće u prilici da završi besplatni kurs prekvalifikacije u okviru neprofitne škole IT Bootcamp.

Pomoć i školi iz Novog Pazara

3D štampače, uz dodatnu opremu, dobiće Škola za dizajn tekstila i kože Novi Pazar i Vazduhlopovna akademija iz Beograda, koje će opremu koristiti kako bi učenici stekli praktično iskustvo u stvaranju fizičkih modela koje dizajniraju i modeliraju. Tehnička škola Pirot će dobiti virtuelne naočare, kao i setove za programiranje, Poljoprivredna škola sa domom učenika „Sonja Marinković“ iz Požarevca datalogere koji će biti uključeni u veliki broj stručnih predmeta poljoprivredne, prehrambene i veterinarske struke, dok će Hemijsko-tehnološka škola iz Subotice dobiti neseser za uviđaje za novootvoreni obrazovni profil – tehničar za operativnu forenziku. Škola za učenike oštećenog vida “Veljko Ramadanović” iz Zemuna će dobiti opremu koja će biti korišćena za rad sa slepim i slabovidim učenicima, a Srednja škola Ruski Krstur će dobiti audio-video opremu koja će pomoći učenicima u sticanju osnovnih znanja i veština iz oblasti pozorišnih disciplina, medija, filmske umetnosti, različitih audio-vizuelnih formi, video-igara i interneta. Tehnička škola „23. maj“ će dobiti totalnu stanicu za rešavanje terenskih zadataka iz geodezije.