SPC: Lažni nalozi na društvenim mrežama

Informativna služba SPC danas je saopštila da na medijskim platformama Facebook, Instagram i H (ranije Twiter) postoji više naloga preko kojih određena lica vrše krivično delo prevare, lažnog predstavljanja i neovlašćenog korišćenja imena, grba i drugih zvaničnih znakova i obeležja Srpske Pravoslavne Crkve.

„Nažalost, najčešće se radi o krivičnim delima kojima se radi nanošenja štete Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi zloupotrebljava ime Njenog poglavara, Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija“, piše u saopštenju.

Takođe, postoje i zloupotrebe naziva i medijskih sadržaja crkvenih službenih i javnih glasila, upozoravaju iz SPC i podsećaju da „Informativna služba Srpske Pravoslavne Crkve vodi i uređuje zvanične naloge Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija na medijskim platformama Facebook i Instagram.

Takođe, podsećamo da je Informativna služba Srpske Pravoslavne Crkve nedavno otvorila svoj zvanični nalog na platformi X (ranije Twiter) pod korisničkim imenom @Infosluzbaspc na linkuhttps://twitter.com/Infosluzbaspc. Novine Srpske Patrijaršije „Pravoslavlje“, pored štampanog izdanja, trenutno imaju samo zvaničnu internet prezentaciju na adresi https://pravoslavlje.spc.rs/, dok službeni list „Glasnik“ izlazi samo u štampanom izdanju“.Najavljeno je da će pred nadležnim institucijama SPC preduzeti potrebne mere u cilju sprečavanja širenja lažnih informacija i lažnog predstavljanja.