Polaganjem venaca obeležen Dan primirja u I svetskom ratu

Na Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembra, predsednik Privremenog organa grada Kraljeva dr Predrag Terzić, sa saradnicima, kao i delegacije Raškog upravnog okruga, Vojske, Policije i brojnih udruženja, položile su cveće i vence na Spomenik srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu.
Prema rečima istoričara Nemanje Trifunovića, kustosa Narodnog muzeja Kraljevo, na današnji dan 1918. godine, u šumi kraj Kompjenja, grada u Francuskoj, u vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano je primirije između savezničkih sila Antante odnosno Nemačka, kao vodeća zemlja centralnih sila, kapitulirala je i na taj način okončan je Prvi svetski rat odnosno Veliki rat, kako su ga zvali savremenici.
„Jedna od zemalja koja je dala najveći doprinos pobedi saveznika i istovremeno dala ogromne žrtve jeste tadašnja Kraljevina Srbija. Više od 1.200.000 poginulih vojnika i civila, kao i onih koji su umrli u zarobljeničkim logorima u Austrougarskoj i Bugarskoj, i više od pola miliona trajnih invalida, bile su posledice Velikog rata. Kraljevo i Kraljevčani dali su veliki doprinos ovom ratu, pre svega vojni obveznici Kraljeva i okoline, koji su, kao pripadnici Šumadijske divizije, položili živote na bojištima od Šapca i Cera, pa sve do Soluna, o čemu svedoče i brojni krajputaši i spomenici palim borcima i onima koji su umrli u zarobljeništvu podignuti na seoskim grobljima širom našeg područja“, pojasnio je Trifunović.
Kao istoričar koji često izlazi na teren i bavi se istraživanjem žrtava Kraljeva i kraljevačke okoline u Prvom svetskom ratu, Trufinović je apelovao na građane da daju mali doprinos, koji je i naš dug prema precima koji su položili živote za našu slobodu, tako što će očistiti spomenike u svojoj okolini, ukoliko su obrasli u korov, kako bi institucije mogle da ih uoče i pruže adekvatnu zaštitu. Kako ističe, ti natpisi su jedan izuzetno vredan istorijski izvor istoričarima u nedostatku arhivske građe i drugih dokumenata, pa je od velike važnosti sačuvati ih od zuba vremena.

Spomenik srpskim ratnicima, Kraljevo


Potpisivanje mirovnog ugovora između sila Antante i Nemačke zaključeno je, simbolično, u 11.00 časova, 11. dana, 11. meseca 1918. godine, a akt o potpisivanju konačnog mirovnog sporazuma zaključen je u Versaju 28. juna 1919. godine.
Simbol kojim Srbija obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu jeste takozvani cvet feniks odnosno Natalijina ramonda, koji predstavlja simbol stradanja, iskušenja kroz koja je srpski narod prošao, kao i njegove pobede.