Počeli radovi na rekonstrukciji kule Džephane

Počeli su radovi na prvoj fazi rekonstrukcije novopazarske kule Džephane, odnosno na projektu konzervacije i restauracije Severne tabije. Projekat koji je izradio republički Zavod za zaštitu spomenika predviđa radove na sanaciji ogradnog zida i svih ključnih objekata u okviru Severne tabije. Rekonstrukcija same kule Džephane predviđena je u drugoj fazi.

Reč je o višeslojnom i jako bogatom arheološkom lokalitetu a nakon arheoloških istraživanja sprovedenih poslednjih godina na ovom području, usledila je izrada projektne dokumentacije.

Ministar turizma i omladine Husein Memić kazao je da je resorno ministarstvo za ovaj projekat opredelilo 24 miliona dinara, dok je troškove izrade projektno tehničke dokumentacije finansirao Grad Novi Pazar.

 – Kula Džephana će, kao i Motrilja, biti jedan od simbola Novog Pazara, ceo park postaje muzej na otvornom što jeste bio cilj – kazao je ministar Memić, podsećajući da je resorno ministarstvo opredelilo 56 miliona dinara za potpunu rekonstrukciju Altun alem džamije.

Memić je istakao da su ovo najveća ulaganja Ministarstvo turiztma i omladine u Novom Pazaru.

– Ukupna vrednost projekata je 195 miliona dinara a što je još značajnije, verujem da ćemo u toku ove godine uspeti da započnemo realizaciju najvećeg projekta za mlade – izgradnju omladinskog centra – kazao je Memić, podsećajući da je reč o investiciji vrednoj oko 3 miliona eura.

Novi Pazar

Gradonačelnik Nihat Biševac ističe da je Novi Pazar za ovu fazu projekta Severne tabije izdvojio osam miliona dinara, od čega četiri miliona za izradu dokumentacije.

– Stručni timovi su radili detaljno, izgled ovog dela grada za sve nas ima ogroman značaj. Zahvalni smo Ministarstvu turizma koje kao naš partner investira i u brojne druge projekte, prepoznajući istorijski značaj ovog područja, na kome počiva četiri od 10 spomenika pod zaštitom UNESCO – rekao je gradonačelnik Biševac.

foto: Grad Novi Pazar