Otvoreni Dani Indije

Prošlogodišnja poseta Vrnjačkoj Banji ambasadora Republike Indije, Nj.E. Sadživa Kolija inicirala je razvijanje saradnje između Indije i vrnjačke Opštine kroz afirmaciju kulturnog stvaralaštva i u drugim društveno-ekonomskim segmentima. Jedna od tih aktivnosti je i manifestacija „Dani Indije“ koja je danas otvorena, a koja ima za cilj približavanje kulture i tradicije ove daleke zemlje našim građanima. Dane Indije u Vrnjačkoj Banji organizuje Udruženje „Маyа медиа“, uz podršku Kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Opštine Vrnjačka Banja.
U ime domaćina, prisutne je pozdravio predsednik opštine Vrnjačka Banja, Boban Đurović koji je izrazio zadovoljstvo što je Banja domaćin ove manifestacije, te istakao uverenje da će se i u budućnosti ovakvi i slični događaji organizovati u Vrnjačkoj Banji.
„Iako daleka, sa Indijom nas povezuju izuzetno dobre prijateljske veze. Zanimljiva je činjenica da je Indija kolevka šaha, a upravo je Vrnjačka Banja nedavno, na Evropskom šahovskom prvenstvu, proglašena za kraljicu – prestonicu šaha. Proglašenje je obeleženo simboličnim postavljanjem figure kraljice u centralnom banjskom parku“, dodao je Đurović.
Prisutnima se obratio i prvi sekretar u Ambasadi Republike Indije, Sandip Kumar koji je predstavio učesnike „Dana Indije“ i istakao da ovaj događaj ima za cilj da produbi odnose u oblasti kulture između Srbije i Indije.
U ime organizatora koje propagira prijateljstvo između Srbije i Indije, predsednik Udruženja „Маyа медиа“, Ljubomir Radivoje zahvalio je svim Vrnjčanima na gostoprimstvu, a Opštini Vrnjačka Banja i Kulturnom centru na podršci u realizaciji ove manifestacije.
Svečano otvaranje upotpunio je bogat program u okviru kog je predstavljena škola indijskog tradicionalnog plesa „Odissa ples“ iz Beograda, promotivni video Karolibe Gosvami „Indija se vraća“, pesma indijskih izvođača koja je ove godine nagrađena Oskarom, izložba fotografija „Moja Indija, moj put srca“, autorke Monike Mašrević i ukusi indijske i srpske kuhinje uz promotivni video „Neverovatna Indija“.
Tokom današnjeg i sutrašnjeg dana, svi ljubitelji indijske tradicije, umetnosti i kulture moći će da proprate projekcije filmova u sali bioskopa, književne večeri i predavanja u biblioteci i izložbu fotografija u Zamku Belimarković. Mališani u PU „Radost“ saznaće više o Indiji u okviru kreativne radionice koja će, sa istim ciljem, biti organizovana i za učenike Gimnazije.
Specifičnost, bogatstvo i raznolikost kulture, boje, zvuci, mirisi i ukusi Indije će svakako zaintrigirati Vrnjčane i sve goste, a kod nekih možda i probuditi ideju da posete ovu mističnu zemlju.

izvor: Opština Vrnjačka Banja