Opština Vrnjačka Banja obeležila svoj Dan

Svečanom sednicom, dodelom nagrada i priznanja najzaslužnijima, danas je obeležen Dan opštine Vrnjačka Banja – 14. jul. Ovaj datum vezuje se za dan kada su, pre tačno 155 godina, viđeniji ljudi tog vremena formirali OSNOVATELNO FUNDATORSKO DRUŠTVO KISELO-VRUĆE VODE U VRNjCIMA – prvu organizaciju na Balkanu koja je postavila temelje razvoja Vrnjačke Banje kao turističkog mesta. Svečanoj sednici povodom Dana Оpštine, pored predstavnika verskog, političkog, privrednog i kulturnog života, prisustvovale su i delegacije opština gradova prijatelja Vrnjačke Banje.
Pozdravljajući prisutne u Kongresnom centru Hotela „Зептер“, predsednik Skupštine opštine, Ivan Radović istakao je da je prethodni period obeležilo jedinstvo u donošenju važnih odluka i konačna realizacija značajnih projekata koji doprinose daljem razvoju vrnjačke opštine koja je, po njegovim rečima, otvorena za sve koji u njoj žele da žive, stvaraju, investiraju.
Predsednik opštine, Boban Đurović podsetio je na to kako je Banja izgledala pre više od deset godina, kao i na izazove i probleme koji su zahtevali urgentno rešavanje da bi se Banja razvijala. Predsednik opštine, Boban Đurović podsetio je na to kako je Banja izgledala pre više od deset godina, kao i na izazove i probleme koji su zahtevali urgentno rešavanje da bi se Banja dalje razvijala. Podsetio je i na projekte i aktivnosti realizovane proteklih godina. On je istakao i da se opštinsko rukovodstvo potrudilo da u svakom mestu opštine Vrnjačka Banja napravi i vrtiće i škole, sportske terene, uredi javne površine, da oživi nekadašnja sportska i druga kulturno- umetnička udruženja i da ih finansijski podrži.
Najprestižnije priznanje Skupštine opštine – Povelja dodeljena je dr Aleksandru Martinoviću, ministru državne uprave i lokalne samouprave, za nesebično angažovanje, podršku i pomoć u realizaciji projekata koji doprinose kvalitetnijem pružanju usluga lokalnih samouprava građanima i privredi. Povelja je u ime ministra Martinovića primila državna sekretarka Maja Mačužić Puzić. „Povelja koju dodeljujete za doprinos i podršku razvoju Vrnjačke Banje, a koja predstavlja najviše opštinsko priznanje, za nas je još jedna potvrda da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave radilo dobro, da smo izvršavali najvažnije zadatke, kao i da su Vrnjčani zadovoljni efektima koje smo postigli u lokalnoj zajednici“, istakla je ovom prilikom državna sekretarka Maja Mačužić Puzić.
U ime gostiju, prisutnima se obratio Zoran Gajić, ministar sporta koji je istakao da u Srbiji zadnjih deset godina postoji šansa za sve, a da je vrnjačko opštinsko rukovodstvo najbolje pokazalo svima kako treba ubuduće voditi opštinu i kako treba iskoristiti šansu za razvoj onoga što najbolje imate kod vas, a to je turizam.
Plakete sa zlatnim amblemom dodeljene su:
Dr Vladmiru Jovanoviću, specijalisti neurohirurgije koji svojim profesionalnim radom doprinosi razvoju i unapređenju sistema zdravstvene zaštite i nesebičnim zalaganjem pruža lekarsku pomoć građanima sa teritorije opštine Vrnjačka Banja.
JVP „Srbijavode“, Goranu Puzoviću za izuzetan doprinos i angažovanje u realizaciji projekata iz oblasti vodoprivrede kojima se unapređuju uslovi života građana koji žive na teritoriji opštine Vrnjačka Banja.
Andriji Jorgiću za nemerljiv doprinos popularizacije šaha i realizaciju takmičenja evropskog ranga koja su Vrnjačkoj Banji dodelila epitet «kraljice šaha», kao i za medijsku promociju Vrnjačke Banje.
Dobitnici Plaketa sa srebrnim amblemom su:
Vatrogasno – spasilačko odeljenje u Vrnjačkoj Banji, u okviru Sektora za vanredne situacije u Kraljevu, za nemerljiv doprinos i blagovremeno danonoćno delovanje, kao i pokazanu humanost i požrtvovanje tokom elementarnih nepogoda na teritoriji opštine Vrnjačka Banja.
Međunarodni festival folklora „DžIVDžAN FEST“, za očuvanje i negovanje tradicionalnih vrednosti, narodnih običaja i kulturnog nasleđa opštine Vrnjačke Banje kroz organizaciju festivala i drugih aktivnosti koje podstiču zajedništvo mlađih generacija.

Vrnjačka rok scena za afirmaciju rok muzike i pokazanu humanost kroz organizovanje i učestvovanje u brojnim humanitarnim događajima u Vrnjačkoj Banji i drugim gradovima Srbije.

Novčane nagrade dodeljene su:
Zoranu Terziću, protivgradnom strelcu iz Otroka, za nesebično angažovanje, odgovorni rad i blagovremeno delovanje kojim doprinosi zaštiti imovine i useva građana vrnjačke opštine.
Kristini Gočanin, studentu na Međunarodnom Fakultetu za energetiku Univerziteta u Mariboru, za inzvanredne rezultate postignute u oblasti fizike i matematike, koja svojim znanjem, na najreprezentativniiji način, promoviše Srbiju i Vrnjačku Banju.
Neveni Veselić, nosiocu Vukove diplome, za izuzetne rezultate postignute на takmičenjima tokom školovanja, među kojima je i osvojeno prvo mesto na Republičkom takmičenju iz književnosti „Književna olimpijada“.
Dimitriju Dmitroviću, učeniku osmog razreda OŠ „Popinski borci“Vrnjačka Banja, dobitniku velikih i značajnih priznanja i diploma na republičkim i međunarodnim takmičenjima, autoru knjige poezije i proze „Beskrajno polje stihova“ koji je sa 13. godina upisan u registar pisaca Srbije.
Nataši Stanković, učenici Gimnazije Vrnjačka Banja za izuzetne rezultate postignute na republičkim i međunarodnim takmičenjima, među kojima se posebno izdvaja proglašenje za najoriginalnijeg interpretatora u takmičenju mladih recitatora poezije na ruskom jeziku.
Povodom Dana Opštine Vrnjačka Banja – 14. jula, predsednik opštine Vrnjačka Banja dodelio zahvalnice je:
-Marini Bogićević, enologu iz Vrnjačke Banje koja primenom znanja iz vinarstva, stečenog u inostranstvu, doprinosi očuvanju i negovanju autohtone sorte vina i istovremeno promoviše enološke potencijale vrnjačkog kraja.
Jeleni Đoković, voditeljki i autorki Jutarnjeg programa TV „Jefimija“ koja svojim radom i profesionalnošću doprinosi promociji Vrnjačke Banje u zemlji i regionu.
Vesni Savić, dugogodišnjoj aktivistkinji Crvenog krsta i velikoj humanistkinji koja je 58 puta učestvovala u akcijama dobrovoljnog davanja krvi.
Dejanu Radičeviću, v elikom humanisti koji je 75 puta učestvovao u akcijama dobrovoljnog davanja krvi.
Igoru Stajiću, predstavniku Edukacionog centra Leskovac koji je svojim delovanjem, u svojstvu projekt menadžera u najznačajnijim projektima, doprineo unapređenju položaja stanovništva opštine Vrnjačke Banje iz društveno osetljivih kategorija.
Igoru Drmancu, direktoru OŠ „Mladost“ Vrnjci, koji je inovativnim i savremenim pristupom doprineo unapređenju nastavno-obrazovnog procesa u OŠ „Mladost“ Vrnjci.
Zoranu Beloici, koji je tokom sportske i radne karijere duge preko 50 godina dao izuzetan doprinos funkcionisanju i promovisanju KK „Goč“.
Ivanu Markoviću, diplomiranom vajaru iz Podunavaca, koji svojim raskošnim vajarskim talentom, kroz odabrane profesionalne aktivnosti, doprinosi bogatstvu kulturnog nasleđa Vrnjačke Banje, a uspešnim predstavljanjem na simpozijumima u zemlji i svetu Vrnjačku Banju promoviše kao visokopozicionirano mesto na kulturnoj mapi.
Miroslavu Đuroviću, uspešnom poljoprivredniku i izdavaču časopisa „Moravac“ za doprinos očuvanju kulturnog nasleđa vrnjačkog kraja kroz organizaciju akcija prikupljanja i čuvanja etno predmeta koji obogaćuju postavku zavičajnom muzeju u Gračacu.
Marini Avramović, vrnjačkoj sportistkinji koja je uspešnim bavljenjem planinarenjem osvojila najviše vrhove planina u Evropi i svetu i omogućila da se zastave Srbije i Vrnjačke Banje zavijore na četiri kontinenta.
Anđelki Lešević, koja je svojim zalaganjem dala veliki doprinos unapređenju uslova rada Narodne biblioteke „Dr Dušan Radić“ kroz obezbeđenje dodatnog prostora za adekvatno čuvanje zavičajne građe i knjižnog fonda po standardima bibliotečke delatnosti.
Rukometnom klubu „Goč“ za izuzetne sportske rezultate postignute neprestanim zalaganjem rukovodstva i članova Kluba i uspešno predstavljanje Vrnjačke Banje.
Stonoteniskom klubu „Goč“ za uspešan rad i ostvarene rezultate koji su omogućili ovom Klubu prelazak u viši rang takmičenja.