ODRŽANA PROMOCIJA JAVNIH POZIVA I KONKURSA NACIONALNE SLUŽBE ZA ZAPOŠLjAVANjE U 2023. GODINI

Nacionalna služba za zapošljavanje Filijala Kraljevo, u saradnji sa Opštinom Vrnjačka Banja, organizovala je promociju javnih poziva i konkursa NSZ za 2023. godinu.
Prezentaciji su prisustvovali članovi Lokalnog saveta za zapošljavanje Opštine Vrnjačka Banja koji su istovremeno i predstavnici ustanova sa kojima NSZ sarađuje: Centar za socijalni rad, poslodavci sa teritorije Vrnjačke Banje, škole, Kancelarije za mlade, Udruženja osoba sa invaliditetom.
Prisutne poslodavce i predstavnike javnog sektora u Velikoj sali pozdravili su zamenik predsednika opštine Vrnjačka Banja, Ivan Džatić, direktorka NZS- Filijala Kraljevo, Snežana Prelević i predstavnica NZS- Ispostava Vrnjačka Banja, Danica Gočanin.
Ivan Džatić istakao je da Opština Vrnjačka Banja i NZS imaju izuzetno uspešnu saradnju čiji je rezultat smanjenje nezaposlenosti na teritoriji vrnjačke opštine. „Nacionalna služba za zapošljavanje radi odgovoran posao. Utiče na smanjenje nezaposlenosti, a poslodavcima omogućava pronalaženje adekvatnih kadrova“, ističe Džatić. On je napomenuo i da je Opština prošle godine učestvovala u programu samozapošljavanja kojim je bilo obuhvaćeno šest lica.
Snežana Prelević ukazala je da je u ovoj godini raspisano 13 javnih poziva i konkursa za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja koji su uglavnom usmereni na privatni sektor, izuzev konkursa za organizovanje javnih radova. Većina javnih poziva otvoreno je do 30.11.2023. godine, odnosno do 31.12.2023. godine kod konkursa namenjenih osobama sa invaliditetom. Javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje otvoren je do 10. aprila. Svi raspisani javni pozivi i konkursi se mogu naći na zvaničnom sajtu Nacionalne službe www.нзс.гов.рс, u publikaciji „Poslovi“ , filijalama NZS i na društvenim mrežama i Viber kanalu.
Na teritoriji opštine Vrnjačka Banja evidentirano je 2200 nezaposlenih lica, od kojih 55% čine osobe ženskog pola, 17% su mladi do 30 godina, a 41% su stariji od 50 godina. Od ukupnog broja nezaposlenih, 90% pripada teže zapošljivim kategorijama lica kojima su ove mere usmerene.
Prisutnima su raspisane javne pozive i konkurse predstavili predstavnici NZS- Filijala Kraljevo, Aleksandra Božović i Dragoslav Šekularac.
Na današnjoj prezentaciji najavljen je i Sajam zapošljavanja koji će biti održan 29. 03.2023. godine u Kraljevu.

Opština vrnjačka Banja