Održan jubilarnie Dunav osiguranje Sportske igre mladih u Kraljevu

Kraljevo je deseti put dočekalo Dunav osiguranje Sportske igre mladih – Кaravan radosti i prijateljstva. Ovaj sportsko-edukativni projekat za decu i mlade osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta održava se u kontinuitetu od 1996. godine u Republici Hrvatskoj, 13 godina u Bosni i Hercegovini, a u Republici Srbiji ovo je deseta – jubilarna sezona.

Organizatori s ponosom ističu da su Dunav osiguranje Sportske igre mladih u Srbiji postale omiljena manifestacija amaterskog sporta među decom. Cilj Igara je, kako kažu, da pruže deci i mladima alternativu svim negativnim činiocima današnjice. Кroz sport, druženje i edukaciju kod dece i mladih podstiču izgradnju zdravih životnih navika i odgovornosti prema sebi i društvu. Кroz ekološku radionicu „Зеро Wасте – budi deo igre – čuvajmo našu planetu“ trude se da deci ukažu na doprinos pojedinca održivom razvoju i očuvanje planete.

Desetu sezonu Dunav osiguranje Sportskih igara mladih obeležava kampanja „Pružam ruku, ne podmećem nogu“, koja za cilj ima da ukaže na sve oblike vršnjačkog nasilja, pre svega na sportskim terenima i tribinama. Кampanja je, osim na decu, usmerena i na odrasle – roditelje, trenere, učitelje, nastavnike…

Kako je na otvaranju ove sportske manifestacije u našem gradu rekla Daliborka Delibašić, PR Dunav osiguranje Sportskih igara mladih, nakon što su sa generalnim sponzorom Dunav osiguranje, u martu, započeli ovu kampanju, sa željom da poruka protiv svih oblika nasilja nad decom, nasilja na sportskim terenima i na tribinama, bude još jača, iznenadili su se kako su je deca prihvatila – koliko deca žele da ostave svoje poruke, kao i jačinom poruka koje pišu.

„Kada sedmogodišnji-osmogodišnje dete napiše ‘Želim da nasilje prestane’, mislim da je to jasan zadatak za sve nas odrasle“, rekla je predstavnica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih dodajući da, pored kornera gde deca mogu da ostave svoje poruke, postoji i edukativni materijal – za trenere, učitelje, priručnici kako se treba ponašati u tim situacijama, koje je radila psihološkinja Biljana Lajović, mentor ove kampanje. Na kraju desete sezone Dunav osiguranje će nagraditi najbolje poruke protiv nasilja, koje deca mogu da šalju i putem mejla прузамрукунеподмецемногу@гмаил.цом. Оna je napomenula da će i najbolja publika biti nagrađivana, a da decu iz tih mesta očekuju nagrade.

Na svečanom otvaranju Кaravana radosti i prijateljstva na Atletskom stadionu u Kraljevu učesnike je pozdravio pomoćnik gradonačelnika grada Kraljeva zadužen za sport Miloš Simović.

„Kada organizujete nešto deset godina zaredom, to znači da je kako treba, to je nešto čemu treba težiti i dalje. Čovek je bogat onoliko koliko ima prijatelja, koliko se puta izdigao iznad svih poraza… Sve to ova deca uče na Sportskim igrama mladih. Sport je odlična priprema za budući život mladih. Danas imamo mnogo mladih, željnih pobeda, mnogo budućih šampiona, i to je ono što je lepota i čar sporta i zbog čega sve ovo organizujemo za našu omladinu“, rekao je pomoćnik gradonačelnika za sport Miloš Simović.

„Kraljevo zaslužuje Sportske igre mladih, a i Igre zaslužuju Kraljevo“, smatra Aleksandar Daišević, učesnik na Sportskim igrama mladih kao trener, pratilac, koordinator za neke sportove, a sada kao predsednik Sportskog saveza Kraljeva. Kako je istakao, pripreme za organizaciju ove sportske manifestacije bile su duge, ali, s obzirom na veliki broj dece iz našeg grada, ali i iz cele Srbije, „bićemo još srećniji ako im izmamimo osmeh i iz Kraljeva odu zadovoljni“.

Koordinator Sportskih igara mladih u Кraljevu Dragan Đorđević podsetio je na to da je Кraljevo danas bilo i domaćin Regionalnog finala Mis turnira u odbojci na koji su stigle i ekipe iz Novog Pazara, Požarevca, Velikog Gradišta, Leskovca, Čačka…

Turniri u okviru Karavana radosti i prijateljstva održani su na terenima pod obalom. Nakon što je zapaljen plamen prijateljstva, zajedno sa maskotomIgara lavom Viktorom, manifestacija je počela trkom na 60 metara, deca su se takmičila i u igri između dve vatre, tri na tri u košarci, a odigran je i turnir u malom fudbalu.