NBS upoyorava građane na prevaru

Narodna banka Srbije upozorila je građane da ne učestvuju u anketama koje su u ima banaka postavljene na društvene mreže uz nagrade u različitim iznosima, u zamenu za podatke. Kako su upozorili iz NBS reč je o zloupotrebi imena banaka ljudi koji krše zakon u cilju dobijanja podataka građana koji će biti zloupotrebljeni i koji će im omogućiti pristup računu fizičkih lica.

Narodna banka Srbije upozorava građane na učestalu pojavu lažnih anketa u ime banaka na društvenim mrežama Instagram i Fejsbuk, gde im se nudi nagrada u različitim iznosima (15.000 dinara, 30.000 dinara i dr.) ukoliko popune anketu i dostave određene informacije.

NBS ukazuje da kriminalci, nakon što putem ankete dobiju ove podatke, mogu da koriste platne instrumente građana i vrše transakcije njihovim novčanim sredstvima, a građani postaju svesni prevare tek kada im stigne poruka o zaduženju računa.

Narodna banka Srbije apeluje na građane da se vode logikom i nikako ne odaju svoje podatke drugim licima – ako njihova poslovna banka ima nameru da im uplati određena novčana sredstva, ona svakako već poseduje podatke o njihovom broju računa u toj banci, broju kartice, kao i druge podatke…, navedeno je u saopštenju.

U slučaju da ste već popunili sličnu anketu, neophodno je da se bez odlaganja javite svojoj banci i blokirate dalje korišćenje kartice ili aplikacije elektronskog odnosno mobilnog bankarstva. Nakon što ste obavestili banku o zloupotrebi, dalji rizik izvršenja transakcija prelazi na banku koja vam je izdala platni instrument.