Nasatavak saradnje Vrnjačke Banje i ALZAS-a

Predstavnici Regije Alzas boravili su u dvodnevnoj poseti Vrnjačkoj Banji, koju je, u saradnji sa Opštinom Vrnjačka Banja, organizovalo predstavništvo Unije Alzasa u Srbiji i Udruženje „Ja volim Francusku“.
Tokom boravka, direktorka za međunarodnu saradnju CEFPPA – Evropskog centra za edukaciju i promociju stručnog usavršavanja u hotelskoj industriji, Eleonora Rouz sastala se sa predstavnicima Ugostiteljsko-turističke škole i Fakulteta za hotelijerstvo i turizam, sa ciljem definisanja međunarodne edukativne saradnje sa evropskim institutom CEFPPA, čiji su modaliteti razmatrani u prethodnih nekoliko meseci. Sastanci u Vrnjačkoj Banji biće krunisani novim bilateralnim sporazumom sa centrom Evropske unije, Strazburom i njihovim Evropskim institutom za edukaciju u hotelskoj industriji. Ovim će Vrnjačka Banja, odnosno Srbija, prvi put u svojoj istoriji započeti saradnju koja se ogleda u usavršavanju đaka i studenata u evropskom centru gastronomije – regiji Alzas, odnosno Francuskoj – svetskoj kolevci kulinarstva odakle dolazi i najveći prestiž u svetu kulinarstva – zvezda Mišelin. Pored organizatora posete, predsednice Unije Alzasa u Srbiji i Udruženja „Ja volim Francusku“, Slađane Novaković, delegaciju iz Francuske činili su predsednik Unije Alzasa, Žerard Stadel, predsednik Regionalne privredne komore Strazbura, Sebastijan Muler, kao i kuvari koji rade u francuskim restoranima sa Mišelin zvezdom, Zoel Filip i konsultant i profesor, Mišel User koji će, od septembra 2023. godine, u okviru profesionalnih praksi naših đaka i studenata u Francuskoj, biti njihovi ključni mentori i saradnici.
Takođe je održan i sastanak privrednika iz Vrnjačke Banje i regiona sa predsedavajućim Regionalne privredne komore Strazbura, Sebastijanom Mulerom, sa ciljem sagledavanja mogućnosti plasiranja organskih proizvoda iz Srbije i Vrnjačke Banje (kajsija, malina, pečurka i jabuka) na tržište Francuske.
Na konferenciji za novinare, koja je ovim povodom organizovana, predsednik opštine Vrnjačka Banja, Boban Đurović istakao je da je poseta delegacije Unije Alzas Vrnjačkoj Banji nastavak saradnje koja je na zdravim osnovama započela pre nešto više od godinu i po dana. „Ovo je samo jedan od vidova saradnje između Unije Alzas i Opštine Vrnjačka Banja, jer, pored obrazovanja i privrede, planiramo uspostavljanje saradnje i u domenu sporta, kulture i mislim da će to biti jedna blagotvorna i dobra saradnja“, rekao je Đurović.
Predsednik Unije Alzasa, Žerard Stadel ukazao je da Međunarodna unija Alzas posluje u 64 države sveta, na pet kontinenata, te da od decembra 2022. godine i u Srbiji ima svoje predstavništvo. „Očekujemo da ćemo saradnju razviti u nekoliko domena. Prioritet nam je realizacija edukativne saradnje sa Ugostiteljsko-turističkom školom i Fakultetom za hotelijerstvo i turizam“, istakao je Stadel.
Francuska je veliki gastronomski region. Alzas je posebno prepoznatljiv jer ima 36 restorana koji nose Mišelin zvezdicu.
„Naš cilj je da omogućimo đacima i studentima da se stručno usavršavaju u okviru našeg Instituta, gde bismo ih upoznali sa veštinama kulinarstva na jednom izuzetno visokom nivou“, izjavila je direktorka za međunarodnu saradnju CEFPPA – Evropskog centra za edukaciju i promociju stručnog usavršavanja u hotelskoj industriji, Eleonora Rouz.
Zoel Filip, kuvar u francuskom restoranu sa Mišelin zvezdom, ukazao je da će se đaci i studenti stručno usavršavati u najboljim restoranima u Francuskoj, kao i da je boravak u Vrnjačkoj Banji dobra prilika za njega i njegovog kolegu da upoznaju gastronomski potencijal ovog kraja.
Privredna komora Strazbura podeljena je na nekoliko sektora. Sektor koji se bavi privredno- industrijskom razmenom pokriva 250 preduzeća iz cele Francuske i ima 5.500 zaposlenih. „Mi smo tu da predstavimo svoje proizvode, naš potencijal, a zainteresovani smo i za uvoz proizvoda na tržište Francuske. Nadam se da ću kroz svoju misiju ovde napraviti obostrano koristan poslovni projekat“, ističe Sebastijan Muler, predsednik Regionalne privredne komore Strazbura.