Malinari: Nevreme uništilo oko 15 odsto roda u Srbiji

Predsednik Udruženja proizvođača malina u Srbiji Dobrivoje Radović rekao je danas da je nevreme sa gradom proteklih dana uništilo oko 15 odsto roda malina.

On je za Betu rekao da je kiša sa gradom zahvatila deo Užica, Čačka, Ivanjice, Požege i Kosjerića i da je šteta 100 odsto.

„Rod maline je u ovom trenutku manji oko 35 odsto jer je i vegetacija zakasnila, pa se nisu razvili mladi lastari što je smanjilo rod za oko 20 odsto. Neizvesno je da li će se do berbe sačuvati i ostatak roda jer su česte vremenske nepogode“, rekao je Radović.

Ove sezone, kako je rekao, početna otkupna cena malina trebalo bi da bude 350 dinara po kilogramu, a konačna od 400 do 450 dinara, dok je prošle godine bila od 500 do 600 dinara.

Radović je rekao da je država nedavno odobrila vlasnicima malih hladnjača kredit od dve milijarde dinara kako bi isplatili preuzeti rod malina iz prošle godine jer su čekali da cena poraste i zarade dva evra po kilogramu, a desilo se da je cena pala ispod cene po kojoj su ih otkupili, pa nisu prodali voće i platili dug proizvođačima.

On je rekao da je bila pokrenuta inicijativa da se malina proglasi strateškim proizvodom ili proizvodom od strateškog značaja, što bi pomoglo da se domaće tržište zaštititi prelevmanima (zaštitnim uvoznim taksama) od prekomernog uvoza tog voća.

Prošle godine je rod malina u Srbiji, prema njegovim rečima, bio oko 60.000 tona, a na tržištu se našlo još oko 45.000 tona, što znači da je jeftina malina iz Poljske i Ukrajine uvezena i mešana sa domaćom, kvalitetnom, da bi se izvezla i više zaradilo.

„Zbog toga je nastao problem da vlasnici malih hladnjača nisu mogli da prodaju maline, pa je država ponudila kredit da plate dug proizvođačima“, rekao je Radović.

Izvor Beta