Kraljevo – Subvencije za samozapošljavanje dobilo 31 lice

Grad Kraljevo i Nacionalna služba za zapošljavanje – Filijala Kraljevo upriličili su svečanu dodelu odluke za subvenciju za samozapošljavanje na kojoj su gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić i direktorka Filijale Snežana Prelić uručili odluke za 31 Kraljevčanina, koji će u toku ove godine pokrenuti sopstveni biznis, uz finansijsku i stručnu podršku.
Kako je istakao gradonačelnik, u Kraljevu je za šest godina zaposleno više od 8.000 ljudi, ali i otvorene dve fabrike Leoni i Eurotaj, uz pomoć države i NSZ.

– Leoni trenutno zapošljava više od 4.000 Kraljevčana, a Eurotaj 1.050 ljudi. U Giru radi gotovo 900 radnika, veliki broj lokalnih preduzeća povećao je broj radnika, porasle su i plate, sve je to čime se Grad ponosi – istakao je Terzić.
Prema njegovim rečima, pored zapošljavanja u novootvoreni fabrikama i drugim proizvodnim pogonima, Grad zajedno sa državom pomaže i onim ljudima koji žele da otvore svoje radnje, nova preduzeća, da sami sebe zaposle, a da kasnije uvećavanjem broja radnika zaposle i svoje komšije, rođake, prijatelje.
– Upravo iz tog razloga, Grad svake godine izdvaja sredstva za mere aktivne politike zapošljavanja kako bismo pomogli onim ljudima koji spadaju u kategorije teže zapošljivih, koji su mlađi od 30 godina, koji su stariji od 50, čak i od 60 godina, koji su ostali bez posla u firmama koje su se ugasile, da pomognemo i romskoj manjih, ali i svima onima koji godinama čekaju posao – istakao je Terzić, pa pojasnio da je Grad, udruživši sredstva sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, ove godine obezbedio 4.700.000 dinara iz gradskog budžeta, a sa 4.600.000 iz republičkog budžeta, ukupno je obezbeđeno 9,3 miliona koja su raspodeljena na 31 korisnika.
Na ovogodišnji konkurs prijavilo se 78 korisnika i u skladu sa mogućnostima bilo je moguće odobriti samo 31 zahtev, od kojih 24 pripadaju ženskom preduzetništvu.
-Veoma veliki broj nezaposlenih lica sa naše evidencije zainteresovan je da pokrene preduzetništvo i postane deo privrede Grada Кraljeva, što svima nama, na neki način, daje zadatak za neku iduću godinu da se što više sredstava izdvaja za ovu meru aktivnog zapošljavanja“, kazala je direktorka NSZ Prelić.Grad Кraljevo danas na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ima 5.800 nezaposlenih, u odnosu na 2013. godinu to je 7.000 manje. Realizacija programa Moja prva plata, koji Vlada Republike Srbije realizuje u saradnji sa Privrednom komorom i Nacionalnom službom za zapošljavanje, kreće od 10. oktobra, na koji poslodavci, iz privatnog i javnog sektora, imaju priliku da se prijavljuju do kraja meseca. Tokom novembra za program mogu da se prijave nazposleni do 30 godina starosti, bez radnog iskustva, sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Prošle godine sa teritorije Grada Kraljeva učestvovalo je više od 50 poslodavaca, a 73 lica uključena su u progra

foto: Grad Kraljevo