Kako funkcioniše panik-taster za stare u Vrnjačkoj Banji

Desetoro starih Vrnjčana koji koriste uslugu „Pomoć u kući“ od sada će u svakom trenutku moći da upozore gerontodomaćice kada im je potrebna pomoć. I to pritiskom dugmeta na panik tasteru.

Od smrti supruga, 95-godišnja Milenija Aleksić je sama. Bliže porodice nema, ali je dva puta nedeljno obilazi gerontodomaćica. Očisti stan, skuva ručak i, što je Mileniji najbitnije, popiju kafu i popričaju.
“Ja lekova imam puno, a sad će, prekosutra, 23 godine kako sam infarkt imala. Ne dao Bog da me drmne, pa da ne mogu ni do telefona. Ali, ima ovo pa ću ovo”, navodi Milenija Aleksić, iz Vrnjačke Banje.

Postavljen je uređaj na kom vrnjačke gerontodomaćice potvrđuju da su došle kod korisnika. Kada im je zdravlje ugroženo, za sada desetoro starih ima mogućnost da ih pristikom na dugme alarmira. U bilo kom trenutku.

“Jako se lepo osećaš kad ti pomogneš nekome i kad uđeš kod njih u kuću i izađeš znači zadovoljni su i oni i mi. Nikome nije problem, nijednoj od nas i dosta su oni zvali i telefonima i svakako kako su se snalazili”, ističe Radica Nikolić Vučićević, gerontodomaćica.

Panik tasteri unapredili su uslugu „Pomoć u kući“ koja se starima u Vrnjačkoj Banji pruža već dve decenije. Ali, samo na banjskom području.

“Planiramo proširenje ove usluge na seosko područje, tako da će biti izuzetan značaj ovih panik tastera tek kada proširimo ovu uslugu i na seosko područje”, kaže Sandra Nikolendžić, direktorka Centra za socijalni rad Vrnjačka Banja.

Vrnjačka banja je četvrta Opština kojoj je trsteničko Udruženje „Ženska inicijativa“, sa Centrima za socijalni rad, obezbedilo uvođenje ove novine. I to veoma korisne – potvrđuju dosadašnja iskustva.

Vesna Milosavljević, predsednica Udruženja naglašava: “Na području Trstenika dve korisnice su u datom trenutku pritisnule panik taster i spašen im je život. Isto se desilo sa korisnicom u Brusu u udaljenom selu”.

Pomoć će stići čak iako gerontodomaćica ne odgovori na poziv. Od koordoinatora iz Centra za socijalni rad ili iz Udruženja ”Ženska inicijativa“. Projekat trsteničkog udruženja finansira Evropska unija.

rts