Jorgovani svedoče

Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, danas je organizovana akcija sadnje jorgovana od centra sela Gradac (skretanje ka manastiru Gradac) do porte manastira. Sa obe strane puta, u dužini od 800 metara, posađeno je 150 sadnica ljubičastog jorgovana. Jorgovani su posađeni i pored staze od manastira Gradac do Gradačke Banje.

U akciji su učestvovali organizatori manifestacije Turistička organizacija Raška, sestrinstvo manastira Gradac, Centar za kulturu Gradac uz podršku Opštine Raška, a veliku pomoć u pripremi zemlje za sadnju i realizaciji akcije pružili su JKP „Putevi Raška“. Učenici srednje škole „Kraljica Jelena“ iz Raške i JKP „Raška“, dali su svoj doprinos ovoj ativnosti koja će u budućnosti svedočiti o nasleđu kraljice Jelene i čuvati sećanje na vladarku i svetiteljku koja je negovala pismenost, kulturu, tradiciju i stvaralaštvo.


Manifestacija „Dani Kraljice Jelene“ posvećena ženi kralja Uroša I i ktitorki manastira Gradac održava se od 2006. godine. I ove godine, organizatori su pripremili raznovrstan program poput izložbi, predavanja, radionica, koncerata i dečijih programa, koji na originalan način predstavljaju kulturu, tradiciju i istoriju raškog kraja.