Gradonačelnik Kraljeva odgovorio na pisanje portala Нова.рс, na kojem je objavljen tekst „Mladi glavom bez obzira beže iz Srbije, a gradonačelnik Kraljeva je rešio da ih pogura“

U osvrtu na objavljeni tekst, dr Predrag Terzić, gradonačelnik grada Kraljeva, istakao je da su, od 1830. godine, studenti iz Srbije stipendirani da odlaze na evropske univerzitete.

„Knez Miloš je još započeo stipendiranje naših, srpskih studenata, koji su odlazili u srednju Evropu, u Austriju, u Nemačku, uglavnom Berlin, Minhen, Hajdelberg… i u Francusku, najčešće u Pariz, a oni koji su studirali teologiju – na istok Evrope – Kijev, Harkov, Moskvu. U XИX veku celokupna srpska elita se školovala u inostranstvu – naša naučna, kulturna, politička elita. Od liberala – Vladimir Jovanović, Jevrem Grujić, Jovan Ristić. I vođe Napredne stranke u XИX veku – Milutin Garašanin, Milan Piroćanac, Čedomilj Mijatović, radikali Nikola Pašić i Pera Todorović. Svi oni su odlazili u inostranstvo, tamo se školovali, ali se nakon toga vraćali u Srbiju kako bi razvijali našu državu“, rekao je Terzić.

„I sada nekome smeta da deca iz Kraljeva odu u Sloveniju da studiraju u našem bratskom gradu Mariboru, da tamo steknu znanja i da se vrate u našu državu, u našu lepu Srbiju i u naše Kraljevo i da nastave da ga razvijaju. To ne znači da će oni tamo provesti sve četiri godine studija. Možda će tamo studirati dve godine pa se vratiti da nastave studije u Srbiji, možda baš na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu. I onda, nakon toga, zaposliti se u nekoj od firmi u Kraljevu, a sada imaju gde i da se zaposle“, istakao je gradonačelnik.

„A onda vam o tome kako se treba školovati govori Predrag Voštinić. Doduše, on ima mnogo više iskustva od nas jer je duže studirao od svih nas, a pri tom nije uspeo čak ni da završi fakultet. Ali, takvi misle da mogu da govore o obrazovanju. On se sa srednjom školom zaposlio u EPS-u i tamo imao veću platu od lekara u bolnici. E, to je bila ta njihova demokratska politika. Bez škole se zaposlite, imate duplo veću platu od lekara, pa kad to više ne funkcioniše i ne možete više da primate veliku platu i da dobijate ‘masne’ dnevnice, onda vam ne valja država. E, ova država će da pomaže i da uvećava zarade i lekarima i policajcima i vojnicima i podoficirima i oficirima i svim ljudima, jer plate iz meseca u mesec rastu“, kazao je gradonačelnik i dodao:

„Doduše, nije on najgori. Njegov potrčko Nikola Adžić je, valjda prošle godine, slavio dvadeset godina studiranja. Sad zamislite nekog mladog momka ili devojku koji su završili srednju školu 2001. ili 2002, kada je završio i Adžić – oni sada već imaju dvdeset godina staža, a Adžić dvadeset izgubljenih godina, dvadeset godina nerada i džabalebarenja. Ali kao takav, umesto da ćuti, on drži predavanje ljudima koji žele da unaprede i ovu državu i ovaj grad.“

Gradonačelnik Kraljeva je istakao da, na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Slovenije, studenti iz Srbije imaju mogućnost besplatnog studiranja u Mariboru i da mogu da stanuju u studentskim domovima, a pohvalio je i reagovanje učenika koji su prisustvovali prezentaciji.

„Svi koji ste bili i videli kako su predstavnici Univerziteta u Mariboru održali predstavljanje Univerziteta, koji ste čuli pitanja koja su postavili naši đaci, naši maturanti, mogli ste da shvatite koliko ta deca zrelo razmišljaju. Ta deca idu da steknu znanje, da nauče. Neka od njih će ostati da žive u Sloveniji, neka će otići u druge evropske zemlje, kao što bi otišla i kad bi završila fakultete u Srbiji. A dobar deo će se vratiti i baš ova iskustva o kojima smo danas pričali preneti u Srbiju. Onda ćemo zajedno nastaviti da razvijamo naše lepo Kraljevo“, poručio je dr Predrag Terzić, gradonačelnik grada Kraljeva.