EU i Srbija zajedno rade na unapređenju poslovne infrastrukture

Dvadeset lokalnih samouprava će uz podršku Evropske unije od pet miliona evra, obezeđenih preko programa EU PRO Plus, unaprediti poslovnu infrastrukturu i uslove za nove investicije i nova radna mesta. Ovi projekti treba da u pet godina nakon realizacije doprinesu privlačenju 300 miliona evra novih investicija i otvaranju više od 3.000 novih radnih mesta. Ministarka za evropske integracije Tanja  i ambasador Evropske unije (EU) u Srbiji, Emanuele Žiofre, obišli su danas u Kraljevu jedan od podržanih projekata koji se odnosi na revitalizaciju Mataruške Banje.

Zatim su ministarka Miščević i ambasador Žiofre uručili sertifikate predstavnicima svih 20 gradova i opština koje će kroz projekte koje podržava EU unaprediti infrastrukturu u industrijskim zonama, turističku infrastrukturu, razviti tehničku dokumentaciju za nove projekte i tako poboljšati uslove za investiranje. 

„Danas je uručeno 20 sertifikata za projekte koje Evropska unija finansira kroz program EU PRO Plus, a kojih je iz poziva u poziv sve više, sve su kvalitetniji i odgovaraju sve više na potrebe svih građana. Reč je o projektima unapređenja poslovne infrastrukture ukupne vrednosti preko osam miliona evra, od čega je EU uložila više od pet miliona, a lokalne samouprave učestvuju sa značajnim iznosom od skoro tri miliona evra. Svi ti projekti doneće direktne koristi za oko deset hiljada građana ovih 20 opština, tako što će doprineti boljem poslovnom okruženju, novim investicijama i boljem, zadovoljnijem i sigurnijem  životu u Srbiji”, rekla je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Proces evropske integracije strateški cilj

Kako je ministarka naglasila, proces evropske integracije je strateški cilj naše države zato što se kroz taj proces menja i naš pravni sistem i način funkcionisanja države i društva.

„A kao što smo danas i u Mataruškoj Banji videli“, rekla je Miščević, „donosi i najkonkretnije koristi u okruženju u kojem živimo“.

Ministarka Miščević je poručila lokalnim samoupravama da strateški pripremaju projekte, uzimajući u obzir ukupne plan razvoja Srbije.

„Kada se opredeljujete za predloge projektata, važan je temeljan rad na pripremi projektne dokumentacije kako bi tehničko sprovođenje bilo po planu. Tu smo da vam u tom poslu pomognemo“, rekla je ministarka izražavajući još jednom veliku zahvalnost Evropskoj uniji i državama članicama EU na razvojnoj podršci koju pružaju Srbiji

„Naši zajednički napori i ulaganja pokreću ekonomski razvoj, fokusirajući se na unapređenje poslovne infrastrukture. Ovih 20 projekata će u budućnosti dati opipljive rezultate za privredu i građane, kroz nova ulaganja i otvaranje novih radnih mesta. Podržavamo jedinice lokalne samouprave u unapređenju poslovanja i investicione klime, podižući konkurentnost na lokalnom nivou. Posebno mi je drago što sam posetio projekat koji je u toku u Mataruškoj Banji, jer pokazuje kako podrška EU doprinosi razvoju turizma, povećanju ekonomske aktivnosti i poboljšanju kvaliteta života ljudi“, naveo je ambasador Žiofre.

Od ukupno opredeljenih sredstava 3,1 milion evra će biti utrošeno za infrastrukturno opremanje, odnosno izgradnju saobraćajnica, trafostanica, unapređenje ili izgradnju komunalne infrastrukture u industrijskim zonama u Valjevu, Šapcu, Ćupriji, Preševu i Mionici, rekonstrukciju i opremanje bivšeg tekstilnog kombinata u Bosilegradu, dok će u Novom Pazaru biti završen regionalni Smart centar. EU će sa preko milion evra podržati projekte usmerene na razvoj održivog turizma u Knjaževcu, Aleksincu, Malom Zvorniku i Kraljevu, dok će Bajina Bašta, Surdulica, Loznica, Paraćin, Zaječar, Kosjerić i Lajkovac dobiti podršku u visini od preko 423.000 evra za izradu tehničke dokumentacije u svrhu razvoja poslovne infrastrukture, odnosno za izradu projekata za građevinsku dozvolu, izvođačkih projekata i studija izvodljivosti. 

Kraljevu za rekonstrukciju vodovodaPrema rečima Predraga Terzića gradonačelnika Kraljeva, grad u Mataruškoj Banji sprovodi projekat vredan preko 400.000 evra, koji obuhvata rekonstrukciju vodovodne mreže u dužini od 5,3 kilometara što će obezbediti da gerontološki i rehabilitacioni centar, stanovnici i posetioci banje imaju sigurno vodosnabdevanje, a biće rekonstruisano dečije igralište i postavljene nove klupe i kante za otpad.

„Ovo je još jedna od vrednih donacija Evropske unije Kraljevu uz koju ćemo da realizujemo projekat od značaja za turizam i privrednu aktivnost grada, bolji život stanovnika Mataruške Banje ali i otvaranje novih radnih mesta za naše sugrađane”, rekao je gradonačelnik Terzić. 

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 40 miliona evra. Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.

Izvor: EU PRO Plus