Dani ruske kulture u Kraljevu

U organizaciji Srpskog odeljenja Međunarodnog fonda duhovnog jedinstva naroda i Koordinacionog saveta ruskih sunarodnika u Srbiji, uz pomoć Udruženja građana Pokret srce heroja, kao i Grada Kraljeva, prvi put u našem gradu, održan je Dan ruske kulture.

Rukovodilac Srpskog odeljenja Međunarodnog fonda duhovnog jedinstva naroda Natalia Kocev zahvalila je saradnicima na realizaciji ove inicijative i Gradu Kraljevu koji je omogućio da se manifestacija organizuje. Kako je istakla, veoma joj je drago da baš 24. maja, kada se obeležava Dan slovenske pismenosti i kulture, predstavljaju deo ruske kulture u našem gradu.Inicijativu za održavanje manifestacije Dan ruske kulture u Kraljevu pokrenulo je Udruženje građana Pokret srce heroja, na inicijativu ruskih prijatelja., nakon čega su naišli i na podršku Grada.

Prema rečima Siniše Ivanovića, predsednika Udruženja, oni neguju sećanja na poginule na prostoru svih srpskih zemalja.„Na prostoru Republike Srpske i na Kosovu i Metohiji je poginulo 48 ruskih dobrovoljaca i ove godine smo počeli da, sa drugim boračkim bratskim udruženjima, obeležavamo 12. april kao Dan ruskih dobrovoljaca“, kazao je Ivanović.

Pomoćnik gradonačelnika grada Kraljeva za kulturu Miloš Milišić podsetio je na to da su odnosi između slovenske braće Rusa i Srba uvek bili bliski.„Setimo se da je posle Oktobarske revolucije mala Srbija primila nekoliko desetina hiljada Belorusa, a mnogi od njih su ostavili, uglavnom u Beogradu, neprevaziđena arhitektonska dela.

Autor Spomenika srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine u Kraljevu je ruski migrant Roman Verhovski“, podsetio je Milišić i dodao: „Zbog proteklih, bivših i budućih dana, te odnose – mislim na oblast kulture, moramo negovati, razvijati, a sve drugo – neki drugi.“Posetioci su imali prilike da vide dela ruske narodne radinosti, kao i jela ruske narodne kuhinje, priređena je izložba slika ruske slikarke koja živi u Beogradu, kao i ruskih slikara koji žive u Kruševcu, prikazan je igrani film „Nebo“, režisera Igora Popilova.