Četrnaesti oktobar državni praznik

Nadležni odbor Vlade Srbije usvojio je predlog da se dan kada je u Kraljevu streljano više hiljada nevinih ljudi proglasi državnim memorijalnim praznikom

Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova prihvatio je nedavno predlog da se 14. oktobar, dan sećanja na streljane rodoljube u Kraljevu proglasi za državni praznik.Taj predlog upućen je resornom ministarstvu Vlade Srbije ove godine, prilikom obeležavanja 82. godišnjice od pomenutog tragičnog događaja kada su, u znak odmazde, a prema pravilu okupatora „stotinu za jednoga“, vojnici Vermahta streljali više od dve hiljade Kraljevčana, ali i mnogih drugih koji su se u ovom gradu, tih oktobarskih dana 1941. godine našli bežeći od fašističkog terora.

Potvrđujući nam ovu vest, uz posebnu zahvalnost ministru Nikoli Selakoviću, kao i Milanu Novakoviću, predsedniku Udruženja Kraljevčana u Beogradu, dr Predrag Terzić je naglasio da je ova odluka od izuzetne važnosti, kako se ovakvi događaji nikada ne smeju zaboraviti. Stoga će, dodao je Terzić:

– Grad Kraljevo, naredne godine izdvojiti novac za nastavak daljeg uređenja Groblja streljanih i završetak gradnje kapele na tom mestu.

Lokomotivska hala Železničke radionice u koju sa zatvarani taoci pre streljanja 1941.
foto Narodni muzej Kraljevo

Lokomotivska hala Železničke radionice u koju sa zatvarani taoci pre streljanja 1941.foto Narodni muzej Kraljevo

Inače, pored odavanja počasti žrtvama svakog 14. oktobra na takozvanom Lagerskom groblju i ovdašnji Muzej, u okviru posebne postavke, čuva sećanje na stradale. Tokom dugogodišnjeg istraživanja muzejska svetnica Silvija Krejaković je prikupila i objavila knjigu u kojoj se od, kako je do sada utvrđeno ukupno 2.255 žrtava za 2.198  nalaze imena, zanimanje, mesto uođenja…

Ta knjiga je, u izdanju Muzeja žrtava genocida U Beogradu, nedavno objavljena i na engleskom jeziku, što će svakako dodatno doprineti kulturi sećanja, temi o kojoj je na poslednjoj komemoraciji streljnima u Kraljevu, govorio i istoričar Dejan Ristić, direktor pomenutog Muzeja, pitajući se, između ostalog: ,

,Da li smo sećanja na ove tragične događaje u Kraljevu zapostavili, da li smo tu odgovornost da pamtimo delegirali samo Kraljevčanima i potomcima žrtava”. 

Stoga, u prilog obaveze da se to ne zaboravi, da žrtve u Kraljevu budu opomena da se slično nigde ne ponovi, jeste i ova odluka o 14. oktobru kao državnom komemorativnom prazniku.

izvor: politika