Četiri miliona evra za mlade istraživače

Fond za nauku Srbije finansiraće u naredne dve godine 30 projekata mladih istraživača u vrednosti od četiri miliona evra, saopšteno je danas.

Od 313 prijavljenih predloga projekata izabrano je 30, iz svih naučnih oblasti, a maksimalni budžet po projektu iznosi 150 hiljada evra, navodi agencija Beta.

Podrška namenjena je naučnom radu, kupovini opreme, materijala, međunarodnoj saradnji, objavljivanju naučnih publikacija i ostalim aktivnostima koje su potrebne za razvoj nauke.

„Kroz program ‘PROMIS 2023’ nastavljamo da ulažemo u budućnost nauke, a to su mladi istraživači i naučnici u ranoj fazi karijere. Očekujemo da će ovih 30 odabranih projekata podstaći dalji ekonomski, društveni i tehnološki napredak Srbije“, rekla je vršilac dužnosti direktora Fonda za nauku Milica Đurić-Jovičić.

Inače, u ovaj program je uključeno 156 istraživača iz 42 naučnoistraživačke organizacije u Srbiji, a finansira ga Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, uz podršku Svetske banke i bespovratnu finansijsku pomoć Evropske unije.