Završen 18. Međunarodni festival Vrnjci

Pod pokroviteljstvom PI Organizacije za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora iz Beograda i Opštine Vrnjačke Banje, u Zamku Belimarković u Vrnjačkoj Banji, u organizaciji Zavičajnog muzeja – Zamak kulture Kulturnog centra Vrnjačke Banje, od 25. do 30. jula 2023. godine, održan је Osamnaesti međunarodni festival klasične muzike „Vrnjci“.
Ovogodišnji Festival otvoren je koncertom „Srpski tonovi mira i ljubavi“ Tanje Andrijić, soprana i Uroša Dojčinovića, gitariste.
Drugi dan Festivala klasične muzike obeležio je sjajan nastup violinistkinje Edit Makedonske i harfistkinje Gorane Ćurgus. Zavodljivi zvuci treperavih žica violine i harfe osvojili su publiku učinivši atmosferu u prostoru Zamka posebnom. Raznolik repertoar od valcera iz operete „Ciganska ljubav“ Franca Lehara, Borisavljevićevih „Sećanja“, do „Ljubavne teme“ Morikonea, čardaša i tanga pružio je prisutnima poseban doživljaj.
Ljudmila Kasatova i Aleksandar Mitrošin nastupili su na muzičkoj sceni Zamka kulture po drugi put, nakon devet godina. Ponovo su osvojili vrnjačku publiku svirajući savršeno „Ukrajinsku fantaziju“, „Libertango“, „Zaporoški marš“, ali i Možda ja, možda ti“ od Skorpionsa. Priredili su svojevrsno muzičko putovanje i prošetali publiku kroz Meksiko, Španiju, Peru…
Na vrnjačku slavu Sveti Ćirik 28. jula, održan je koncert „ Dositejeva staza“ Solo pesme srpskih kompozitora. Solo pesme poznatih srpskih kompozitora izveli su operski pevači Jasmina Trumbetaš Petrović, sopran, i Saša Božidarević, tenor, uz klavirsku pratnju Petra Ilića. Koncertni repertoar obuhvatio je kompozicije Miroljuba Rasinskog, Stanojla Rajičića, Stanislava Biničkog, Miloja Milojevića, Stevana Mokranjca, Dimitrija Golemovića, Milana Prebande, Petra Konjovića i Petra Krstića. Publika je uživala u raskošnim glasovima umetnika.
Srđan Siđa Živković, muzičar, kantautor, književnik i glumac premijerno je nastupio u Zamku kulture, četvrtog dana Festivala „Vrnjci“. Kazivao je stihove i pevao autorske songove uz akustičnu gitaru. Raznovrstan i bogato koncipiran kolaž naracije i vokalnih numera, uz vlastitu instrumentalnu pratnju obuhvatio je i neke od najznačajnijih srpskih pesnika, poput Radeta Drainca i Alekse Šantića.
Osamnaesti Međunarodni festival klasične muzike „Vrnjci“ zatvorio je koncert pijaniste Vladimira Domazetovića. Repertoar je obuhvatio sonate Mocarta i Šopena, kao i Preludijum Rahmanjinova.
Uobičajeno, Festival je imao i niz propratnih manifestacija izložbenog karaktera vezanih za kulturno nasleđe.
Promotivna za kulturno-istorijsko nasleđe Republike Srbije bila je izložba „Zdravlje u čaši“ koju je realizovao Zavičajni muzej Zamka kulture, Kulturnog centra Vrnjačke Banje, odnosno muzejski savetnik Jelena Borović Dimić i mr Blagoje Dimić, a za kulturno nasleđe Vrnjačke Banje izložba: “Kultura sećanja – izložba koja raste”, izbor materijala iz Istorijske i Etnografske zbirke vrnjačkog muzeja, kojom je predstavljen deo poklona Vrnjčana i njihova želja za očuvanjem trajanja.
Pretprošle godine započeta izložba, promotivna za muziku kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa: „Muzički albumi građanske porodice druge polovine 19. i prve polovine 20. veka iz zbirke Zavičajnog muzeja Vrnjačke Banje – izložba koja raste”, prerasla je u otvoren poziv za nove primerke i višegodišnji je projekat, a iz štampe je izašao 4. Album kompozicija Festivalske premijere, dela koja su prvi put izvedena na ovom Festivalu.
Kao i svake godine ljubitelji klasične muzike, ovih šest dana kontinuiranih kulturnih događanja, u kulturnom dobru od velikog značaja za Republiku Srbiju, u letnjikovcu generala Jovana Belimarkovića, pod mirisom lipa, pronašli su svoju oazu.