Za projekat Maglič Kraljevu odobrena najveća sredstva Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Grad Kraljevo je jedan od devet potpisnika ugovora sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o sufinansiranju razvojnih infrastrukturnih projekata. Osim sa gradonačelnikom grada Kraljeva dr Predragom Terzićem, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je u Vladi Srbije ugovore potpisao sa predstavnicima još osam lokalnih samouprava na teritoriji Ovčarsko-kablarske klisure i Jugozapadne Srbije – gradonačelnicima i predsednicima opština Čačak, Leskovac, Prokuplje, Кuršumlija, Lebane, Medveđa, Bojnik i Lučani.

Za Projekat Izgradnja saobraćajnog prilaza srednjovekovnoj tvrđavi Maglič, parkinga i srednjovekovnog sela sa pratećim sadržajem, Ministarstvo je Gradu Kraljevu odobrilo 451.250.000,00 dinara, čime je naš grad dobio najviše sredstava od svih lokalnih samouprava potpisnica ugovora. Grad Kraljevo će, za realizaciju ovog projekta, iz budžeta izdvojiti 23.750.000,00 dinara.

Realizacijom ovog projekta biće obezbeđen prilaz atraktivnoj turističkoj lokaciji srednjovekovnog spomenika kulture – tvrđavi Maglič, što podrazumeva uređenje parkinga sa dovoljnim brojem parking mesta, izgradnju pasarele preko magistrale i mosta preko reke Ibar, a biće izgrađeno i srednjovekovno selo u podnožju tvrđave sa pratećim sadržajima.

Izgradnja sadržaja predviđenih projektom obogatiće turističku ponudu ovog kraja, Grada Kraljeva, ali i naše zemlje, što će znatno povećati broj turista. Tako će gosti Grada, ali i posetioci okolnih mesta, u kojima je znatno razvijen seoski turizam, kao i okolnih banja – Bogutovačke i Mataruške, imati mogućnost da posete još jednu, istorijom bogatu, turističku destinaciju. Pored srednjovekovnih manastira Žiče i Studenice, koji su neizostavni deo bogate turističke ponude našeg grada, srednjovekovna tvrđava Maglič, sa budućim pratećim sadržajima, privući će mnogo domaćih i stranih turista.

U cilju ulaganja u razvoj zemlje, ulaganjem u infrastrukturu, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je izdvojilo 1,4 milijarde dinara za projekat integralnog razvoja Ovčarsko-kablarske klisure i razvoja južne i zapadne Srbije.

Kako je istakao ministar Vesić, očekuje se da novac lokalnim samoupravama bude uplaćen odmah nakon vikenda, a država će nastaviti i dalje da ulaže u infrastrukturu.