Vučić: Prosečna plata u Srbiji biće 1.000 evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će za godinu i po dana prosečna plata u Srbiji biti 1.000 evra, dok će već u martu prosečna plata biti oko 840 evra.

On je gostujući na TV Prva podsetio da se sutra povećavaju penzije i plate u javnom sektoru, a najviše se povećava minimalna zarada.

„Za godinu i po dana prosečna plata u Srbiji biće 1.000 evra. Za samo godinu i po dana. Dakle, vi ne zaboravite da smo mi pošli od toga da smo imali 329, 330 evra (prosečnu platu), kada smo morali da smanjujemo plate u javnom sektoru, pre samo 9 godina.

Da ćemo doći do prosečne plate od 1.000 evra, a maštali smo nekada o 500 evra“, rekao je Vučić.

On je dodao da će sutra biti povećanje penzija od 14,8 odsto, povećanje minimalne zarade od 17,8 odsto, za šta kaže da je najveće povećanje minimalne zarade procentualno u istoriji Srbije.

„Nikada nije minimalac povećan toliko, sa 40.000 na 47.154 (dinara), dakle 17,8 odsto.

I 10 odsto plate u javnom sektoru.

Sve to raste od sutra, dakle u februaru ljudi to primaju. U martu ćemo moći da merimo kolike su plate, računajte da će tada prosečna plata biti oko 830, 840 evra“, rekao je Vučić.

On je najavio da će Vlada razmotriti inicijativu i da 8. decembar bude neradan dan.

Kada je ekonomija Srbije u pitanju, Vučić je ocenio da ona funkcioniše dobro, dodao je da Srbija ima pohvale od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i da nema ratova u svetu, on kaže da bi Srbija dobila bolji investicioni rejting.

On je upozorio da će narednih šest meseci biti izuzetno teški za Srbiju.

„Imate izbore u Rusiji, povećavaće se pritisak na nas, 17. marta su izbori u Rusiji za predsednika, dolazi do obnove Putinovog mandata, nema sumnje.

Ali će biti još veći pritisak sveta na sve one koji imaju bilo kakve odnose sa Ruskom Federacijom, a Srbija ih nije rušila u prethodnom periodu, što je bilo užasno teško.

I zbog toga smo plaćali visoku cenu, čak i na ovim izborima. Jedan deo pritisaka koji dolazi je upravo i zbog toga“, rekao je Vučić.