Vučić: Gradimo jaku Srbiju i čuvamo nacionalne interese. Uskoro u Kraljevu počinje izgradnja dijagnostičkog centra i zatvorenog bazena

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Kraljevu da je situacija u svetu sve složenija i teža, jer se ratu u Ukrajini ne vidi kraj, kao i da Srbija kao mala zemlja mora tu da pronađe svoje mesto i opstane.
“Dodatno se usložnjavaju odnosi između veliki sila, između Kine i SAD, Kine i Evrope, i velikih zapadnih sila i Rusije i to na sve direktniji način, a ne samo preko Ukrajine”, rekao je predsednik Vučić.
Istakao je da Srbija mora u takvoj situaciji da pronađe svoje mesto pod Suncem, opstane i bude svoj na svome.
“Da probamo da sačuvamo svoju nezavisnost, samostalnost u odlučivanju. Ali, nije samostalnost samo ako imate svoje granice, vojsku i policiju, već kada vam ministre ne bira neko sa strane, kada sami odlučujete koje ćete pruge i puteve da gradite i drugo”, rekao je predsednik Vučić.


Takođe, naveo je da neće da im govori ono što političari obično govore, to jest ono šta bi voleli da čuju.
Predsednik Vučić istakao je da je slušao od svih prethodnih vlasti da će napraviti auto-put do Čačka, ali da nisu uspeli ni idejni projekat da naprave, dok je ova vlast napravila auto-put do Čačka, kao i da će za godinu i po dana biti završena i deonica Moravskog koridora od Preljine do Adrana.
Krivi smo zbog bržeg i boljeg ekonomskog rasta od drugih
Predsednik Vučić izjavio je da je Srbija drugima kriva zbog bržeg ekonomskog rasta i rada kojim je pokazala da može da bude bolja od drugih.
Kao primer, naveo je najavljeni prikaz za Dan vojske 22. aprila, kada bi Vojska Srbije trebalo da pokaže šta proizvodi i ima i šta je kupila od Francuske, Kine i drugih zemalja.
“A oni u regionu kažu Vučić, zlikovac, drži paradu na mestu gde su ubijene stotine Albanaca. A to mesto nema veze sa tim mestom, ali nemoguće je da im objašnjavate i zato ćutite, tiho govorite i radite. Tiha voda breg roni. A bez jake vojske bili bismo šaka zobi”, rekao je predsednik Vučić.
Govoreći o napisima medija u regionu da mešanjem u izbore u Crnoj Gori želi da stvori “srpski svet”, rekao je da nikada nije upotrebio tu sintagmu.
“Čuli ste da su Denis Bećirović i Aljbin Kurti otvoreno podržali Mila Đukanovića, ćutim na svaku uvredu pa i Đukanovića kome ću odgovor dati u ponedeljak. Zamislite da sam ja rekao to što Bećirović i Kurti, pa nema mesta u svetu gde me ne bi obesili, medija koji o tome ne bi pisao. Ovako je to normalno i normalno je da Srbija ništa ne kaže i opet će da kažu da radimo ispod žita”, rekao je predsednik Vučić.
Kako je rekao, zbog toga drugi smatraju da Srbija mora da bude neko slabiji u regionu, jer jačanjem njih u regionu “oni misle” da prave balans.


“A u stvari prave disbalans da Srbija bude slabija, da kontrolišu srpsku ekonomiju i kontrolišu srpsku državotvornu energiju. I to je glavna priča”, rekao je predsednik Vučić.
Govoreći o politici, predsednik Vučić je rekao da to nije spisak želja gde će on da vikne i opsuje, već ono što se radi za “našu decu” i da nešto ostavimo iza nas.
“U ovom trenutku naša zemlja u regionu gde živimo najbrže napreduje i to svi vide, i ovi okolo kojima se ne dopada i oni veći kojima se takođe ne dopada”, rekao je predsednik Vučić.
Predsednik Vučić izjavio je da će Kraljevo dobiti novi dijagnostički centar i zatvoreni bazen.
Obraćajući se građanima u Novoj hali sportova, predsednik Vučić rekao je da mu je želja da u Kraljevo dovede još jednog kapitalnog investitora, koji bi mogao da zaposli školovanije ljude i one sa srednjom stručnom spremom da bi imali veće plate.
“Ove dve fabrike Leoni i Taipa, zapošljavaju preko 5.000 ljudi, plus što pomažemo domaćim kompanijama kao što je Gir koja zapošljava 800 ljudi, nadam se da će ih biti još i pomoći će im država još i više. Naša obaveza je da u Srbiji prosečna plata do kraja 2025. godine bude 1000 evra, a prosečna penzija 450 evra. To je za samo dve godine, pa ćete videti da li smo govorili istinu”, rekao je predsednik Vučić.
Naveo je da se radi koridor Čačak – Adrani, a zatim će ka Trsteniku, pa zatim brza saobraćajnica Kraljevo – Raška.
Predsednik Vučić rekao je da će Kraljevčani da dobiju i zatvoreni bazen, ali što je mnogo važnije dijagnostički centar i sa tim će se krenuti odmah, iako će, kako je rekao, mnogo da košta.
Predsednik Vučić obećao je i da će Kraljevčani koji još nisu dobili novac za saniranje posledica zemljotresa da ga dobiju.
“Mi smo tek sada uspeli da raspetljamo šta se dešavalo i da krenemo u drugu fazu da onim ljudima kojima nije regulisan novac za zemljotres vratimo novac i učinimo ono što nije urađeno za sve te godine. Bilo je mnogo krađe i lopovluka”, rekao je predsednik Vučić.


Naglasio je da je njegova poruka svima da moramo da budemo mnogo pametni i da znamo sve naše slabosti, da razumemo u kakvom se teškom okruženju nalazimo i da budemo među onima koji će najviše da se zalažu za mir.
“U Srbiji imamo dve grupe ljudi, jednako neodgovornih i neozbiljnih. Jedni koji kažu šta nas briga, mi smo najjači na svetu, nećemo da razgovaramo ni sa kim, mi možemo sve što hoćemo i videli smo kako to izgleda i kako smo loše prošli. Ima i ovih drugih koji će unapred da priznaju nezavisno “Kosovo” i svega se odreknu samo da bi bili prvi u redu na balu ili na travnjaku u nekoj ambasadi. I jedni i drugi su pošast srpskog naroda i moraju da budu poraženi”, poručio je predsednik Vučić.
Dodao je da je izašao sam sa idejom odgovorne politike, ne zato što je željan pobeda i ličnih uspeha, jer ih je, kako je rekao, već ostvario, već da bi u tim važnim pobedama za Srbiju gradili zemlju i doveli do toga da je prosečna plata bude 740 evra, a bila je 330.
Dodao je da se mnogo ulaže u jačanje Vojske Srbije i da će naši građani sve što vojska ima moći da vide na prikazu 22. aprila u Batajnici.
“Naša vojska je danas mnogo jača nego što je bila. Da nemamo jaku vojsku, Srbija bi bila šaka zobi koju bi pozobali”, istakao je predsednik Vučić.
Dodao je i da će morati mnogo više da se ulaže u centralnu Srbiju da bi ljudi tu živeli, a ne odlazili u Beograd.

Grad Kraljevo