Vrnjačka Banja – Uručeni ključevi stanova za 20 izbegličkih porodica

predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović, Nataša Stanisavljević, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, Gerhard Salzer, predstavnik delegacije Evropske unije u Srbiji, Stefani Krause, zamenik predstavnika Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice i Dušan Kovačević i direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru na svečanosti održanoj u petak uručili su ključve od 20 stanova za izbegličke porodice.

Ključeve stanova koji se nalaze u naselju Duboki potok dobilo je 20 porodica izbeglih sa prostora Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Zgrada čija je ukupna vrednost 140 miliona dinara, izgrađena je zahvaljujući projektu Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji, dok je Opština Vrnjačka Banja učestvovala sa 70 miliona dinara, u obezbeđenju zemljišta, komunalnom opremanju i partnerom uređenju.

Stanovi se daju u zakup po simbolični cenama, a nakon isteka roka od 6 meseci, zainteresovana lica moći će po ekonomični cenama da postanu i vlasnici ovih nepokretnosti.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a, a finansira sredstvima Evropske unije koja je najveći donator.pored Evropske unije, donatori su i SAD, Nemačka, Norveška, Švajcarska, Italija, Danska, Turska, Luksemburg, Španija, Češka, Mađarska, Rumunija i Slovačka. U Republici Srbiji,u prethodnih 10 godina, zabrinuto je skoro 7.000 porodica.