Vrnjačka Banja: Podeljeno 10 trimera

U okviru projekta Romacted II predstavnici Opštine Vrnjačka Banja priredili su svečanost na kojoj su pripadnicima romske populacije podelili 10 leđnih trimera.
Predsednik opštine Vrnjačka Banja, Boban Đurović kazao je da ovakvi grantovi doprinose stvaranju boljih uslova za život Roma, ali i stvaranju mogućnosti za njihovo ekonomsko osnaživanje.

– Centar za socijalni rad ima veliku ulogu jer nam daje smernice i putokaze kome je pomoć najpotrebnija u ovom trenutku. Uveren sam da ćemo kroz razne vidove pomoći pokriti svaki segment i pružiti podršku i pomoć svakoj romskoj porodici – poručio je Đurović.


U ime Saveta Evrope i Evropske unije koji zajednički finansiraju Romacted projekat, prisutnima se obratio i grant menadžer programa, Časlav Ninković koji je rekao da je u okviru druge faze ovog projekta 13 opština u Srbiji, a ukupno preko 70 opština i gradova na teritoriji Zapadnog Balkana i Turske.

– Suština ovog projekta bila je da se kroz rad sa Kancelarijom za Rome i lokalnim akcionim grupama za zajednički sto dovedu direktni predstavnici zajednice i predstavnici lokalne samouprave, te da se u zajedničkom dijalogu razgovara o tome šta su prioriteti i koji su načini rešavanja i zadovoljenja njihovih osnovnih potreba – rekao je Ninković.

On je zahvalio Opštini Vrnjačka Banja, Nebojši Alimpiću u i Dejanu Pavloviću na izuzetnoj saradnji, zatim Svetlani Stefanović iz Fondacije BFPE za odgovorno društvo koja je, kako navodi, desna ruka u implementaciji ovog projekta, kao i predstavnicima romske populacije koji učestvuju u ovom projektu.

U okviru projekta Romacted II, u OŠ „ Branko Radičević“ adaptirana je prostorija za dnevni boravak, ne samo romske dece, već i za povezivanje i druženje dece iz većinskih i manjinskih zajednica, koji su, neposredno pre svečane dodele, obišli učesnici u projektu.

Druga faza projekta obuhvatila je obezbeđenje građevinskog materijala za četiri romske porodice, vrednosti od po 150.000 dinara. Ukupna vrednost realizovanih mera u okviru druge faze ROMACTED projekta, koji finansiraju Savet Evrope, Evropska komisija i Opština Vrnjačka Banja, iznosi 15.000 evra.