Vrnjačka Banja – Otvoren Dom za stare „Naša Banja“

U Vrnjačkoj Banji otvoren je Dom za odrasla i stara lica „Naša Banja” koji predstavlja jednu od nakomfornijih institucija tog tipa u Srbiji i regionu.

Ovaj moderan objekat urađen je i organizovan po najvišim standardima, u kojem će više od 40 stručnjaka i profesionalaca, brinuti o najstarijim sugrađanima i osobama kojima je potrebna posebna nega.

„Naša Banja“ korisnicima pruža izuzetan trajan ili privremeni smeštaj, vrhunsku medicinsku negu, a u sklopu velike bašte doma nalaze se staze za šetnju i bazen.

– „Naša Banja” pruža sve pogodnosti zdravog, sadržajnog i izuzetno ugodnog boravka koji prati standarde najkvalitetnijih ustanova tog tipa u najrazvijenijim evropskim zemljama. Izuzetno sam ponosan što će Vrnjačka Banja moći da ubuduće pruži uslugu svetkog nivoa – istakao je direktor “Naše Banje” Mirko Todorović.

Dr Ružica Todorović, jedan od lekara osnivača “Naše Banje” istakla je da Dom nudi čitav niz usluga, uključujući vrhunsku lekarsku  negu, raznovrsnu, zdravu i ukusnu hranu, socijalnu interakciju i sve ostale aktivnosti prilagođene starijim osobama.

„Pored redovnog smeštaja i nege,  „Naša Banja“ pruža i najkvalitetniji privremeni smeštaj za one koji prolaze napornu rehabilitaciju posle preloma ili moždanog udara.  Ovakvi privremeni boravci omogućavaju svu  potrebnu medicinsku negu i terapiju, uz konstantnu podršku i pažnju, kako bi se brže vratili svojoj punoj funkcionalnosti“, zaključila je dr Todorović.

Zbrinjavanje starijih članova porodice u adekvatnim ustanovama nije laka odluka, ali ne podrazumeva da ih porodica prepusti nekom drugom, već da im se pruži najbolja moguća podrška da svoje zlatno doba provedu u druženju, uz brojne sadržaje i aktivnosti, adekvatnu i pažljivu brigu i negu, pravilno uzimanje medicinske terapije, a sve u cilju očuvanja kako fizičkih, tako i kognitivnih sposobnosti, kaže dr Nada Radović, jedan od osnivača „Naše Banje“.

– Zato je naša usluga koncipirana u skladu sa vodećim svetskim standardima i principima humanosti, uz ekskluzivan smeštaj, vrhunsku medicinsku negu, kao i kontinuiranu psihosocijalnu podršku tokom prijema, perioda adaptacije i kompletnog boravka – kaže dr Nada Radović.

O korisnicima na najbolji način brine tim najboljih, stručnih medicinskih radnika i negovatelja sa višegodišnjim iskustvom u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, kaže dr Nada Milovanović Ivančić, jedan od osnivača “Našu Banju”.

– Obezbeđena je 24-časovna medicinska briga i zaštita koja podrazumeva tim koji čine socijalni radnik, lekar, medicinske sestre, fizioterapeut, negovatelji, kao i medicinska sestra koja brine da korisnici dobiju propisanu terapiju i lekove u određeno vreme. O obrocima brinu nutricionista i glavna kuvarica, a za korisnike sa posebnim režimom ishrane pripremaju se specijalizovani obroci – kaže dr Nada Milovanović Ivančić.

Dom je svojim korisnicima uvek na raspolaganju, omogućavajući im stalnu proveru zdravstvenih parametara i preventivne preglede. Dodatno, obezbeđuje i dolazak i konsultacije eminentnih lekara specijalista uz prethodni dogovor sa korisnicima i njihovim porodicama.

“Naša Banja” posebno ističe aktivnu starost kao koncept doma. Zato korisnicima pruža najbolju moguću podršku da svoje zlatno doba provedu u druženju, uz brojne sadržaje i aktivnosti i uz adekvatnu i pažljivu brigu i negu, poput gledanja filmova u bioskopskoj sali, šaha, slikanja, slušanja muzike. Tu su i druženja na otvorenom, a u sklopu prostrane bašte nalaze se bazen, letnjikovci, staze za šetanje i klupe za odmaranje. U okviru koncepta aktivne starosti organizuju se i vežbanje u sali sa fizioterapeutom, posete banjskom lečilištu, izvorima lekovite vode i spa centrima, izleti do atraktivnih turističkih lokaliteta na području Vrnjačke Banje i odlasci na kulturno zabavne događaje.

Otvaranju doma „Naša Banja“, prisustvovao je veliki broj zvanica iz Vrnjačke Banje i susednih gradova, ali i veliki broj uglednih gostiju iz Beograda i regiona.

izvor: kraljevo.online