Vrnjačka Banja obeležila godišnjicu oslobođenja u Prvom svetskom ratu

Opština Vrnjačka Banja, u saradnji sa Udruženjem potomaka ratnika 1912-1920 i Kulturnim centrom Vrnjačka Banja, obeležila je 6. oktobar- Dan oslobođenja Vrnjačke Banje u Prvom svetskom ratu.
Na svečanosti organizovanoj u porti Hrama rođenja presvete Bogorodice, kod spomen ploče učesnicima rata, Slobodan Dišović je podsetio prisutne da je Odlukom Skupštine opštine Vrnjačka Banja 2019. godine, 6. oktobar ustanovljen i obeležava se kao Dan oslobođenja Vrnjačke Banje u Prvom svetskom ratu. „Poginuli borcima u Prvom svetskom ratu, na Solunskom frontu i preminulim ratnicima, čija su imena uklesana na spomen ploči na zidinama Hrama rođenja presvete Bogorodice, i današnjom svečanošću odajemo tužnu počast našim slavnim precima. Činimo to ponosno i dostojanstveno. Prolivena krv naših dedova i sve žrtve podnete za našu sreću neka nas čeliče, a njihova besmrtnost tela neka svetle na putu našeg života“, rekao je Slobodan Dišović.
Vence su, u ime Opštine Vrnjačka Banja, položili predsednik Skupštine opštine, Ivan Radopvić i zamenik predsednika opštine, Ivan Džatić. Poštu su odali i vence položili i predstavnici Udruženjem potomaka ratnika 1912-1920, SUBNOR-a i Kola srpskih sestara.
Potomak solunskog ratnika i pubicista, Ognjan Topalović podsetio je na događaje koji su se odigrali upravo na današnji dan u Vrnjačkoj Banji, daleke 1918. godine. On navodi i da se ulazak u Banju izvidnice Trećeg konjičkog puka Drinske divizije smatra njenim oslobođenjem.
U okviru svečanosti priređen je i prigodan kulturni program u kom su učestvovali Hor „Abrašević“ i učenik vrnjačke Gimnazije, Bogdan Topličić koji je recitovao pesmu „Boj na Moravi“. Sveštenstvo Hrama služilo je parastos poginulim i umrlim borcima kod spomen ploče na kojoj su uklesana imenima 256 učesnika rata, a ploča je postavljena 1968. godine povodom obeležavanja pola veka od proboja Solunskog fronta.