Vrnjačka Banja dobila 2,8 miliona dinara za izradu strateškog akta regionalnog razvoja

Ministar za ravnomerni regionalni razvoj, Edin Đerlek dodelio je danas predstavnicima lokalnih samouprava ugovore u okviru Programa podsticanja regionalnog razvoja u Srbiji. Potpisnik jednog od 21 ugovora o sufinansiranju strateških, razvojnih dokumenata je i Opština Vrnjačka Banja, čiji je predstavnik na skupu u Beogradu bio Nebojša Alimpić, rukovodilac Odseka za lokalni ekonomski razvoj. Ugovorom su Opštini Vrnjačka Banja opredeljena sredstva u iznosu od 2,8 miliona dinara za izradu Programa razvoja turizma Raškog i Moravičkog okruga 2023-2028. godine.
Po rečima ministra, do sada je realizovano 80 projekata, a štednjom i rebalansom obezbeđeno je dodatnih 38 miliona dinara. Takođe je istakao da je zaokružen program podsticanja za ovu godinu, koji je usvojen u aprilu. Reč je o razvojnim projektima pre svega o oblasti komunalne infrastrukture, završena je izgradnja i povezivanje seoskih puteva, uloženo u industrijske i poslovne zone, u opremanje tih zona i pristupnih saobraćajnica, u unapređenje turističkog sadržaja, digitalizaciju i modernizaciju opštinskih usluga, zatim u socijalnu infrastrukturu, kao što su kulturni centri i igrališta za decu.
Jedna od osnovnih mera bila je i ulaganja u oblasti preduzetništva , odnosno u preduzetništvo osoba sa invaliditetom, žena i mladih. „Krajem ovog meseca i početkom sledećeg, dajemo novih 80 grantova bespovratnih finansijskih sredstava našim preduzetnicima u iznosu od 250.000 dinara, što će biti veliki doprinos i zamajac u njihovom poslovanju”, najavio je ministar.
Đerlek je najavio novu metodologiju i novu listu razvijenosti na kojoj je kabinet radio poslednjih nekoliko meseci. „Na osnovu 10 indikatora metodologije, smanjen je broj nerazvijenih opština. I to će pokazati metodologija kada bude usvojena”, rekao je Đerlek.
Pored Optine Vrnjačka Banja, ugovore su danas preuzeli predstavnici sledećih opština i gradova: Prijepolje, Mali Zvornik, Brus, Žagubica, Kula, Užice, Krupanj, Vranje, Babušnica, Trgovište, Despotovac, Sjenica, Zrenjanin, Nova Crnja, Kikinda, Paraćin i Velika Plana. Program podsticanja regionalnog razvoja u Srbiji usvojen je u aprilu ove godine, a opredeljena su sredstva u iznosu od 325.100.000 dinara.
Ovaj dokument ima za cilj sistemsku podršku podsticanju regionalnog razvoja na celoj teritoriji Srbije, povezivanje, koordinaciju i usklađivanje regulative, institucija i aktivnosti vlade i jedinica lokalnih samouprava, kao i svih drugih relevantnih aktera.