Vrnjačka Banja apsolutni pobednik konkursa „Ekoopština“

U Ambasadi Francuske u Beogradu, delegacija Evropske unije, Ambasada Francuske i njeni partneri: Institut Veolia, Saint-Gobain, Veolia, Decathlon, Wiener Stadtische, NALED, SKGO dodelili su nagrade najinovativnijim i najodrživijim opštinama i školama u Srbiji u okviru francusko-srpske platforme za saradnju na izazovima održivog grada „Ekoopština“, a novim Sporazumom projekat postaje deo incijative „Zelena agenda za Srbiju“.
Nagradni konkurs „Ekoopština“, koji je upućen svim srpskim gradovima i opštinama, zamišljen je kao platforma za razmenu znanja i primera dobre prakse između francuskih i srpskih aktera uključenih u programe održivog razvoja gradova i opština. Započeo je u aprilu tematskim seminarima, uz prisustvo francuskih stručnjaka. Potom su zainteresovani ambasadi poslali popunjene upitnike prosleđene stručnom žiriju koji ocenjuje dostignuti nivo razvoja u primeni savremenih metoda upravljanja održivim gradovima, kao i potencijal za realizovanje budućih planiranih aktivnosti. Bilo je prijavljeno preko 300 učesnika.
Opština Vrnjačka Banja osvojila je nagradu u kategoriji “Energetska efikasnost “. Nagradu je ambasador Francuske u Srbiji, Pjer Košar uručio energetskom menadžeru Opštine Vrnjačka Banja, dipl inž. Gordani Radičević. „Ovakva nagrada je veliko priznanje za naš dosadašnji rad u ovoj veoma izazovnoj oblasti, ali i obaveza da u vremenima koja dolaze budemo još uspešniji. Veoma sam zahvalna i što ću biti u prilici da razmenim iskustva sa francuskim kolegama u Parizu i upoznam različite mogućnosti upravljanja energijom. Mi smo nagradu dobili u kategoriji opština do 40.000 stanovnika“, istakla je Gordana Radičević.
U kategoriji „Energetska efikasnost“, najodrživiji su nagrađena Opština Vrnjačka Banja i Grad Vranje, dok su Pirot i Kruševac pobednici u okviru kategorije „Održiva urbana mobilnost“. Za „Održivo upravljanje otpadom“ nagrađena je Opština Bačka Palanka i Grad Sremska Mitrovica, dok su za „Održivo upravljanje vodama“ nagrađeni Opština Čajetina i Grad Novi Sad.
Ovom prilikom potpisan je novi Sporazum o saradnji Ambasade Francuske sa Delegacijom Evropske unije u Republici Srbiji koji će omogućiti proširenje projekta „Ekoopština“, koji postaje deo inicijative „Zelena agenda za Srbiju“.