Vlada Republike Srbije usvojila Uredba o državnoj pomoći za obnovu stambenih objekata oštećenih u nevremenu

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove oštećenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana usled dejstva jakog olujnog vetra, grada i kiše u toku jula 2023. godine. Uredbom su opredeljena sredstva za isplatu državne pomoći.

-Srbiju je između 19. i 22. jula pogodilo više olujno-grmljavinskih nepogoda praćenih jakim pljuskovima, olujnim udarima vetra na momente i orkanske jačine, kao i krupnim gradom veličine od dva do pet, lokalno i preko pet centimetara prečnika. Nevreme je izazvalo velika oštećenja na porodičnim stambenim objektima, a ovom Uredbom obezbeđena je bespovratna novčana pomoć za saniranje štete za oko 11.000 porodičnih stambenih objekata u svojini građana, kako je do sada utvrđeno na osnovu izveštaja jedinica lokalne samouprave, stoji na sajtu Vlade Republike Srbije.

Navodi se da će Uredba stupiti na snagu i pre zakonom utvrđenog roka kako bi se građanima čiji su objekti oštećeni, u što kraćem roku, pružila neophodna pomoć i obezbedili osnovni uslovi za normalan života i rad u pogođenim područjima.

-Članovi Vlade usvojili su i Uredbu o utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove porušenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana usled dejstva jakog olujnog vetra, grada i kiše u toku jula 2023. godine, i njome su su takođe opredeljena sredstva za saniranje štete na deset porušenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana. To su objekti koji su svrstani u šestu kategoriju oštećenja, u skladu sa Uputstvom o jedinstvenoj metodologiji za procenu štete od elementarnih nepogoda, a prema do sada preliminarno prikupljenim podacima. Ova uredba, kao i prethodna, stupiće na snagu pre zakonom utvrđenog roka kako bi se građanima čiji su objekti porušeni, u što kraćem roku, pružila neophodna pomoć i obezbedili osnovni uslovi za funkcionisanje života i rada na tim područjima, stoji u saopštenju.

Stanje elementarne nepogode zbog nevremena koje je pogodilo zemlju proglašeno je na teritoriji 28 jedinica lokalne samouprave.