Više sredstava za investicije, poljoprivredu i socijalnu zaštitu

Poslednje zasedanje Skupštine opštine Vrnjačka Banja počelo je podnošenjem izveštaja predsednika Opštinske izborne komisiji, Saše Radisavljevića o rezultatima nedavno sprovedenih izbora.

Budžetom za narednu godinu predviđeni su prihodi od 2,36 milijardi dinara. Gotovo 440 miliona dinara planirano je za realizaciju kapitalnih projekata, poput energetske sanacije objekta OŠ „Popinski borci“, uređenja dečijeg igrališta u centralnom banjskom parku, rekonstrukciju pijace, izgradnju balon sale, drugu fazu izgradnje fudbalskog terena u Vrnjcima, zamenu postojećih svetiljki javne rasvete štedljivim LED svetiljkama i dr.

Za poljoprivredu i ruralni razvoj u 2024. godini predviđena su sredstva u iznosu od 11,4 miliona dinara, socijalnu i dečiju zaštitu u iznosu od 113 miliona dinara, za unapređenje energetske efikasnosti individualnih objekata 6 miliona dinara, gotovo 130 miliona dinara za razvoj turizma, dok je za uređenje putne infrastrukture izdvojeno rekordnih 124 miliona dinara.
U okviru ove tačke dnevnog reda, predsednik opštine Vrnjačka Banja, Boban Đurović ukazao je da su u 2023. godini svi započeti projekti uspešno realizovani.

U 2024. se, po njegovim rečima, očekuju velika ulaganja u sport, ruralni razvoj, poljoprivredu, nove investicije koje će doprineti valorizaciji turističkih potencijala planine Goč koju će sa Vrnjačkom Banjom povezivati gondola. On je, takođe, upoznao i odbornike sa pojedinostima dogovorenim na nedavno održanom sastanku u kabinetu Predsedništva Republike Srbije u vezi realizacije projekta gondole.

Najavio je i otvaranje novih hotela „Kocka“ i „Merkur Palas“, turističkih atrakcija, staklenog vidikovca i Lerovog tunela, asfaltiranje više putnih pravaca u seoskim sredinama uz podršku Ministarstva građevinarstva, i dr.
U nastavku sednice, Skupština je izmene kojima se visina naknade za korišćenje javnih površina uveća za 8,3%, koliki je i rast budžeta. Od ovog uvećanja izuzete su bašte za koje će cena zakupa ostati nepromenjena. Iako je zvanična inflacija u tekućoj godini bila 12,5%, Skupština je odlučila da se od januara 2024. godine lokalne komunalne takse uvećaju za 8,3%.
Odbornici su usvojili i odluke kojima se uvećava osnovni kapital JP „Belimarkovac“, JKP „Banjsko zelenilo i čistoća“ i JP „Novi Autoprevoz“.

Zabranja gradnje u sezoni


Skupština je saglasna i sa izmenama i dopunama Odluke o opštem uređenju Vrnjačke Banje, kojom se uvodi zabrana izvođenja zemljanih i drugih grubih građevinskih radova u ekstra i prvoj građevinskoj zoni za vreme trajanja turističke sezone, odnosno od 15. juna do 31. avgusta, a u toku cele godine, nedeljom i u danima koji su zakonom proglašeni za državne i verske praznike. Jednoglasno su usvojene i Odluka o donošenju Programa energetske efikasnosti za period 2023-2026. godinu, kao i Odluka o donošenju Plana energetske efikasnosti za 2023. godinu opštine Vrnjačka Banja.
Odbornici Skupštine razmatrali su i akta iz imovinsko-pravnih odnosa, kao i akta od značaja za organizaciju i dalje funkcionisanje Opštinske uprave. Usvojeni su i programi poslovanja javnih preduzeća, ustanova i agencije.