Uz podršku EU do boljih usluga

Predstavnici Evropske unije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP dodelili su bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 525.000 dolara predstavnicima i predstavnicama 29 organizacija civilnog društva za sprovođenje inicijativa u sedam gradova i opština širom Srbije. Najveći deo finansijske podrške, 80 posto, obezbedila je EU, a ostatak sredstava lokalne samouprave iz sopstvenih budžeta.
Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, Nikola Bertolini, rekao je da je podsticajno okruženje za unapređenje odnosa između predstavnika vlasti i civilnog društva važno za demokratiju i građane Srbije, i dodao: „Evropska unija će nastaviti da podržava dijalog i saradnju između predstavnika vlasti i civilnog društva, na nacionalnom i lokalnom nivou.”
Nagrađene inicijative doprineće unapređenju usluga zdravstvene i socijalne zaštite, posebno za ranjive grupe stanovništva, podsticanju omladinskog aktivizma, zaštiti životne sredine, očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa, kao i promociji turizma i održive poljoprivrede. Sprovodiće se u Vrnjačkoj Banji, Babušnici, Vladičinom Hanu, Kruševcu, Topoli, Novom Sadu i Subotici.
„Podrška lokalnim samoupravama da prepoznaju, razumeju i sprovode transparentne postupke dodele budžetskih sredstava organizacijama civilnog društva je od izuzetnog značaja za dostizanje ciljeva postavljenih u nacionalnim strateškim dokumentima, kao što je Strategija za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva“, istakao je ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.
„Sve nagrađene inicijative civilnog društva odabrane su putem javnih poziva koje su raspisale lokalne samouprave uz našu podršku. Podržali smo partnerske opštine i gradove da pre raspisivanja organizuju otvoreni dijalog sa OCD, kao i zainteresovanim građanima i građankama, kako bi zajednički odredili prioritete za dodatno finansiranje u svakoj od ovih 7 lokalnih zajednica. Takođe smo organizovali obuke o razvoju projekata, kao i o transparentnom i participativnom načinu pripreme i objavljivanja javnih poziva za službenike koji sarađuju sa civilnim društvom”, istakao je Fabricio Andreuci, vršilac dužnosti stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji.
Bespovratna sredstva za sprovođenje inicijativa civilnog društva dodeljena su u okviru projekta „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (РеЛОаД2)“, koji finansira Evropska unija, a sprovodi УНДП.
U Vrnjačkoj Banji, podržane su sledeće inicijative:
Inicijativa Centra za slobodne izbore i demokratiju – Цесид „Razumeti građane“ u okviru koje će, u oblasti kulture, turizma i očuvanja kulturnog nasleđa, biti urađena procena turističke ponude Vrnjačke Banje. Cilj istraživanja je razumevanje potreba građana i gostiju ove opštine, njihovih prioriteta i očekivanja od turističke, kulturne i ekološke ponude kao i mogućnosti za njeno unapređenje. Izveštaj sa ključnim nalazima i preporukama, zajedno sa predlogom praktične politike biće prezentovan lokalnoj samoupravi. Takođe, biće razvijena aplikacija „Tebi na usluzi: dobrodošli u Vrnjačku Banju“.
Takođe je podržan i projekat „Mladima na selu, podrška na delu“ Centra za decu i omladinu, u partnerstvu sa „Wебин“ institutom Beograd. Projekat će se baviti osnaživanjem mladih i žena iz seoskih sredina kroz radionice, obuke i mentoring o: 1) omladinskom aktivizmu, volonterizmu, društvenom preduzetništvu i zdravim stilovima života, 2) ruralnom turizmu, oblicima i proceduri pokretanja biznisa, 3) upravljanju biznisom u ruralnom turizmu, 4) javnim prostorima u ruralnim sredinama. Nakon sprovedenih obuka u 5 seoskih sredina timovi će realizovati intervencije i događaj u javnom prostoru. Projekat takođe ima za cilj da doprinese poboljšanju zaštite životne sredine.
Projektom „Virtuelni turizam“ Pokrta za Evropsku Vrnjačku Banju, u partnerstvu sa UG „АМПМ Гамес“ koji je takođe podržan, predviđene su konsultacije i usaglašavanje prioriteta za predstavljanje i promociju turističkih sadržaja kroz „Virtuelnu realnost 360o“. U tu svrhu će biti izrađeni foto i video sadržaji, organizovana promocija novog marketinškog alata za predstavljanje ove turističke destinacije, kao i obuke za ovladavanje rukovanjem i upotrebom savremenih tehnika u turističkom marketingu za lokalno stanovništvo i mlade preduzetnike/ce.
Još jedna inicijativa koja je podržana je inicijativa UG „АМПМ Гамес“, u partnerstvu sa Udruženjem „Wитхерлесс ВБ“, pod nazivom „Gejm dizajn“ koja će podstaći razvijanje ekološke svesti i kulture, unapređenje kvaliteta života i razvoj eko-turizma kroz radionice o očuvanju prirode, zdravom načinu života, kao i o mentalnom i socijalnom zdravlju.
Projektom„Pomoć u kući za stare“ Ženske inicijative Trstenik koji je, takođe podržan, predviđeno je pružanje usluge pomoć u kući za stare uz uvođenje i korišćenje savremene komunikacione opreme koja se sastoji od prenosivih bežičnih tastera za hitne slučajeve sa zaštitom od slučajnog pritiska. Inicijativa planira da deluje u oblasti ljudskih i manjinskih prava, društvene brige o osetljivim kategorijama i mladima.

IZVOR: UNDP