Umetnička škola iz Kraljeva na izložbi „U duhu pravoslavlja”

Pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, učenici i nastavnici dve beogradske škole: Škole za dizajn i Grafičko-medijske škole iz Beograda, ali i Umetničke škole iz Kraljeva pripremili su kreativnu izložbu likovnih i grafičkih radova i skulptura „U duhu svetosavlja” koja je otvorena na Savindan u Beogradu. Svoj talenat pokazao je i hor Etno grupe Mokranjac.

Poziv za učešće na izložbi Umetničkoj školi iz Kraljeva stigao je iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Uputio ga je Miodrag Savović, rukovodilac Grupe za srednje opšte i umetničko obrazovanje i vaspitanje. U pozivu je naglašeno da Ministarstvo i na taj način želi da omogući vidljivost i dostupnost velikih događaja svim školama, ali i da promoviše škole koje svojim kvalitetnim radom doprinose razvijanju i negovanju novih generacija svestranih likovnih umetnika.

U pozivu je naglašen značaj saradnje na zajedničkom projektu, koja doprinosi razmeni iskustava i boljem umrežavanju među umetničkim školama u Srbiji. Takođe je naglašena i važnost zajedništva, tolerancije, solidarnosti i empatije, koje promovišu ovaj važan događaj, pogotovu u momentu kada je čitavo društvo uzdrmano tragičnim događajima uz prethodne godine – kaže Aleksandra Sanja Popović, direktorka Umetničke škole u Kraljevu.

Inače, ova škola bila je jedina iz unutrašnjosti Srbije deo kreativne izložbe “U duhu svetosavlja” na kojoj su izloženi likovnih i grafički radovi i skulpture. Od radova, izabrane su dve freske sadašnjih učenica Umetničke škole i, iz arhive: jedna kopija freske – grupni rad bivših učenika i rozeta – vajarski rad bivšeg učenika.