U Novom Pazaru, Tutinu i Kraljevu nastavlja se prikupljanje pomoći za stradale u Turskoj i Siriji

U Novom Pazaru i Tutinu se nastavlja prikupljanje pomoći za postradale u zemljotresu u Turskoj i Siriji. Pomaže su u novcu, hrani, potrepštinama. U Kraljevu, koje pamti zemljotres iz 2010, humanost pokreću mladi.

Slika u Novom Pazaru sa punktova za prikupljanje pomoći ugroženima u Turskoj i Siriji se ne menja.

„Nisam imala dilemu da dođem da pomognem, da dam skromno doprinos. Nijedna pomoć nije mala pogotovo u takvim momentima, tako da ko god da je u prilici bilo bi lepo da može da pomogne“, jedna sugrađanka..

U akciju su se uključile sve humanitarne organizacije. Njih više od 40. I ne samo one.

„Prodajemo med i uplatićemo ovaj celokupan iznos koji ostvarimo humanitarnoj organizaciji Turski polumesec“, navodi Fikret Eminović iz Udruženja pčelara Sandžak.

Novac se prikuplja i na internetu. U onlajn akciji koje je pokrenulo humanitarno udruženje Svetionik iz Novog Pazara do sada je uplaćeno oko 3,7 miliona dinara. Građani i novopazarski privrednici novac uplaćuju i na namenske račune. Lokalne samouprave u Pazaru i Tutinu donirale su oko 40.000 evra.

„Samo za jedan dan se skupila određena suma novca koja zaista je za poštovanje. Grad Novi Pazar je prvi donirao novac, građani su već skupili nekoliko hiljada eura. Mi ćemo videti da tu pomoći što pre uputimo na žiro račun u Tursku“, kaže Tarik Rupić, pomoćnik gradonačelnika.

Kraljevčani za sada mogu da pomognu samo novčano, uplatom na namenski račun Crvenog krsta. Širenje humanosti u gradu na Ibru krenulo je od mladih. Volonteri Crvenog krsta školskim drugovima u Medicinskoj školi su objasnili kako da reaguju u slučaju zemljotresa i približili im patnju ljudi u Turskoj i Siriji.

„I naš grad je bio pogođen pre samo jednu deceniju zemljotresaom i znamo mi koliko nam je značila pomoć. Krenuli smo sa našom školom, krećemo polako da animirano ljude i u ostalim školama da doniraju“, navodi Nikola Savić, volonter Crvenog krsta Kraljevo.

„Smatram da je ljudski i humano da pomažemo drugima bez obzira što možda to nije naše stanovništvo i smatram da svako od nas treba da uradi ono što je u njegovoj moći“, kaže Anđela Petrić, učenica 4. razreda Medicinske škole u Kraljevu.

„Žao mi je što se to desilo i treba da uradimo sve što možemo da bi pomogli. Prije svega odeljenje, a nakon toga da raširimo gdje god možemo“ smatra Helena Mijomanović, učenica 2. razreda Medicinske škole u Kraljevu

Posle zemljotresa 2010. Kraljevo je pomognuto sa više od 2,7 milijardi dinara u novcu i još oko 550 miliona u materijalu i robi.

rts