U Kraljevu otvoren prvi Job info centar

Regionalna agencija za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga, u okviru projekta „Znanjem do posla“, svečano je otvorila prvi Job info centar u Кraljevu. Partnerski projekat Vlade Švajcarske i Republike Srbije, koji traje više od osam godina, osmišljen je sa ciljem da se stvore uslovi za unapređenje zapošljavanja mladih, kroz razvoj sistema karijernog vođenja i savetovanja i kratkih obuka na radnom mestu kod poznatog poslodavca.
Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić i direktorka Regionalne agencija za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga Lucija Vasiljević obišli su novootvorene prostorije i pozdravili veliki broj mladih koji su došli da se raspitaju o načinu funkcionisanja Centra i potencijalnim šansama za karijerni napredak.
Kako je podsetio gradonačelnik Terzić, svake godine u gradskom budžetu izdvajaju se sredstva za mere aktivne politike zapošljavanja, a samo za tekuću godinu izdvojeno je 14.200.000 dinara, od čega je 10.000.000 za podsticaje u zapošljavanju, 1.750.000 za projekat „Znanjem do posla“ i 2.450.000 u svrhu realizacije radne prakse za mlade.
-Zajedno sa Nacionalnom službom za zapošljavanje Grad obezbeđuje sredstva za samozapošljavanje, stručnu praksu, kao i za javne radove. Оčekujem da ćemo, u saradnji sa različitim organizacijama, uspeti da uvećamo ova sredstva – Grad će iz budžeta obezbediti određeni deo finansija, organizacije obezbeđuju deo sredstava, a dodatni deo, takođe, možemo dobiti od Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje – izjavio je Terzić.


Prema njegovim rečima, Regionalna razvojna agencija odlično sarađuje sa Gradom, ali i sa svim drugim gradovima i opštinama na teritoriji Raškog i Moravičkog okruga, kako bi zajedničkim snagama uspeli da stvore uslove za unapređenje zapošljavanja prvenstveno mladih, ali i onih koji su u kategoriji teže zapošljivih osoba, kao i svih onih koji kroz rad žele da postanu korisni članovi društva.

Direktorka Regionalne agencije Lucija Vasiljević zahvalila je Gradu i brojnim donatorima koji su doprineli da se stvore pogodnosti kako bi naši sugrađani imali mogućnost da rade u boljim uslovima i na mestima na kojima žele da grade svoj karijerni put.
-Ovaj karijerni centar namenjen je prvenstveno mladima koji traže posao, žele da unaprede karijeru ili svoje kompetencije, znanje, ili bi voleli da nauče kako da porade na sebi – kazala je Lucija Vasiljević.
Kako je dodala, danas se potencira doživotno obrazovanje i više nije dovoljna samo stečena diploma nego je potrebno pratiti i područje neformalnog obrazovanja i upravo savetovanja ovog Centra će doprineti razvoju te sfere kod svih zaniteresovanih građana.
Kako je pojasnila koordinatorka komponente za karijerno vođenje i savetovanje na projektu „Znanjem do posla“ Jelena Stefanović, ovo je deveti info centar u okviru mreže karijernih centara u Srbiji.
– Osmišljeni su tako da budu spona između sveta rada i sveta obrazovanja i da pruže kompletan set usluga karijernog vođenja i savetovanja. Fokus je na mladima, ali radimo i sa odraslima, a cilj je da pojedinci i grupe spoznaju svoja interesovanja, kompetencije, vrednosti, da dobiju relevantne informacije sa tržišta rada i obrazovanja i da na odgovoran način pristupe planiranju karijere i donošenju karijernih odluka – naglasila je Jelena Stefanović.

Projekat „Znanjem do posla“ omogućava mladima da učenjem kroz rad steknu veštine koje se traže na tržištu rada, a koje će im pomoći da brže i lakše dođu do željenog posla, a kompanijama pomaže da pronađu nove i adekvatne kadrove. Program promoviše švajcarsku ekspertizu za upravljanje tržištem rada prilagođenu srpskom kontekstu, a do sada je, kroz program, širom Srbije prošlo više od 27.000 mladih, više od 250 kompanija se uključilo u projekat, dok je više od 1.600 polaznika programa uspešno završilo obuku na radnom mestu i čak 77 odsto njih je pronašlo zaposlenje.
Job info centar, u Ulici kralja Petra Prvog Oslobodioca broj 2, biće na raspolaganju svim mladima iz Кraljeva i okoline, a obučeni karijerni praktičari će ih osnažiti u razumevanju ličnih talenata, informisati o aktuelnostima sa tržišta rada, mogućnostima daljeg usavršavanja ili zaposlenja. U skladu sa interesovanjima mladih, biće organizovani i realni susreti sa poslodavcima i predstavnicima određenih zanimanja u cilju upoznavanja sa konkretnim profesijama, a Centar će raditi i na unapređenju socijalne inkluzije i lakšeg uključivanja osetljivih grupa u društvene i ekonomske tokove.
Usluge Centra namenjene su nezaposlenima starosti od 15 do 30 godina, učenicima završnih razreda osnovnih škola, srednjoškolcima, i studentima, kao i kompanijama i njihovim zaposlenima odnosno mentorima u kompanijama koje učestvuju u programima i osetljivim i socijalno ugroženim kategorijama.

foto: Grad Kraljevo