U Kraljevu održan Sajam posvećen drumskom saobraćaju

Udruženje za međunarodni drumski transport putnika i robe MDT SISTEM iz Kraljeva, u okviru obeležavanja slave Udruženja – Svete Petke, proteklog petka organizovalo je, na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu, tradicionalni poslovni sajam.

Brojni prevoznici i najznačajniji predstavnici transportnog saobraćaja, na sajmu posvećenom međunarodnom drumskom saobraćaju, pored modernih kamiona, izložili su i neophodnu prateću opremu.
Prema rečima predsednika Udruženja Predraga Đurovića, Udruženje, koje slavu proslavlja svake godine u drugom gradu, ovogodišnju – četrnaestu, proslavlja u Kraljevu, gde je 2009. godine i osnovano. On je zahvalio Gradu Kraljevu, Policijskoj upravi i svima koji su doprineli ovogodišnjem obeležavanju slave i organizaciji Sajma.
-MDT SISTEM je dobrovoljno, nevladino i neprofitno udruženje privrednika koji posluju u oblasti prevoza u međunarodnom drumskom saobraćaju. Broji više od 500 članova – transportnih kompanija, koji imaju više od 2.500 komercijalnih vozila i zapošljavaju više od 5.000 radnika – kaže Đurović, napominjući da Udruženje ima svoje predstavnike u radnim grupama u raznim ministarstvima, koji učestvuju u njihovom radu i obezbeđivanju boljih uslova za prevoznike u Srbiji.


Sajam je posetio i gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić.
– Autoprevoznici godinama zapošljavaju veliki broj ljudi sa područja Кraljeva, ali i čitave Srbije, i prevoze robu unutar naše zemlje, ali i u inostranstvo. Veoma su značajni sa aspekta zapošljavanja radne snage i povećanja bruto društvenog proizvoda, ali u poslednjih nekoliko godina imaju problem sa nedovoljno radnika. Srbiji nedostaju vozači, automehaničari, ali, nekako, povećanjem zarada, uspevaju da dođu do tih deficitarnih zanimanja – rekao je gradonačelnik i dodao da se u Srbiji gradi veliki broj auto-puteva, državnih, ali i lokalnih puteva u svakom gradu i opštini u Srbiji.

On je najavio da će Kraljevčani već krajem 2024. godine moći da za svega sat i petnaest-dvadeset minuta stignu do Beograda, umesto dosasašnjih tri-tri i po sata vožnje Ibarskom magistralom.

– Auto-putevi nam omogućavaju da brže prevezemo i ljude i robu do Beograda, srednje i zapadne Evrope, i to je jako važno. Izgradnjom puteva uspećemo da podignemo našu industriju i to je ono što mora da bude cilj svih nas – rekao je Terzić.
Pored Grada Kraljeva, i Regionalna privredna komora Moravičkog i Raškog upravnog okruga pruža veliku pomoć Udruženju i sarađuje sa njim.

Kako ističe predsednik Komore Zvonko Tufegdžić, u vreme korone, drumski prevoz robe je bio krvotok koji je održao naše fabrike.

– I sada, kada je situacija normalna, kada fabrike rade, prevoznici su krvotok kojim roba može da se kreće i po Srbiji i širom Evrope gde oni voze i Bliskog istoka. Komora im pruža pomoć prilikom karneta koji im olakšavaju da pređu granice, obezbede brži transport i uposle i naše fabrike. Ne možemo zamisliti fabrike bez transporta koji obavlja naše udruženje, koje je među najjačima u Republici Srbiji – rekao je Tufegdžić poželevši im da imaju više posla i poručivši da će se naći način da dođu do kvalifikovane radne snage, što je trenutno najveći problem naših prevoznika.
Prema rečima Milana Milašinovića, profesor praktične nastave Mašinske tehničke škole „14. oktobar“, oni školuju kadar za ta deficitarna zanimanja, a kao vid praktične nastave, Sajam su posetili i učenici.
Kako je dodao, osnovni cilj je da upoznaju đake sa vozilima, delovima, budući da postoje učenici koji su više zainteresovani za popravku kamiona i motornih vozila.
Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, na evidenciji nema vozača kamiona, a i kada se pojave, brzo nađu posao u svojoj struci.

foto: Gradonačelnik Predrag Terzić/fb