U Kraljevu obeležen Dan prosvetnih radnika

Povodom Dana prosvetnih radnika predsednik Privremenog organa grada Kraljeva dr Predrag Terzić
i rukovodilac Školske uprave Kraljevo Bojana Marinković organizovali su svečanost na kojoj su uručili zahvalnice. Priznanja su dobili 24 nastavnika osnovnih i 32 profesora srednjih škola sa teritorije Grada Kraljeva.


Terzić čestitao je svim učiteljima, nastavnicima i profesorima njihov dan, ističući da su oni najzaslužniji za svo osnovno znanje koje poseduje naša omladina.


– Vi svakodnevno ulažete trud, a dokaz su rezultati koje su postigli naši učenici na međunarodnim i republičkim takmičenjima. Siguran sam da ćete u budućnosti odškolovati veliki broj lekara, profesora i inženjera, ali i ljudi koji će biti službenici i majstori i koji će svoj posao raditi na najbolji mogući način – kazao je Terzić.

On je podsetio da Grad Kraljevo svake godine dodeljuje studenteske stipendije u iznosu od 20. 000 dinara mesečno što je više od republičke. Takođe, od ove godine Grad dodeljuje i Vidovdansku nagradu najboljim učenicima.


Bojana Marinković, rukovodioc Školske uprave Kraljevo, kazala je da su Grad i Školska uprava na ovaj način hteli da se zahvale svim prosvetinm radnicima.
– Na dan velikog reformatora srpskog jezika i kulture želimo da pokažemo koliko je značajna uloga vaspitača, učitelja i nastavnika koji su uzor za sve nas. Sa jedne strane čuvamo tradiciju i bogato kulturno nasleđe, a sa druge strane modernizujemo uslove rada i tehnike podučavanja i sve ono što nas vodi ka putu za ostvarivanje ciljeva. Želim da se zahvalim svim svojim dragim kolegama koji odgovorno obavljaju svoju dužnost sa visokom motivacijom i svešću i pokazuju da oni nisu samo uzor učenicima za znanje, već primer za čitav život – istakla je Marinković.
Jedna od dobitnica zahvalnice nastavnica Osnovne škole „Živan Maričić“ Danijela Vasiljević, čiji učenik Pavle Igrutinović je na prošlogodišnjem republičkom takmičenju u Tršiću osvojio drugo mesto iz srpskog jezika i jezičke kulture, naglasila je da je Pavlov uspeh ogroman i za školu i za nju kao nastavnika budući da je učenik osmog razreda što podrazumeva da je tu bilo kontinuiranog rada u toku osam godina i to je krunisano sjajnim rezultatom, a posebno su ponosni što je jedna škola iz male sredine postigla takav uspeh.


Profesor fizike u Gimnaziji Vladan Pejović, čijih pet učenika su postigli zapažene rezultate na takmičenjima tokom prethodne godine, istakao je da kraljevački gimnazijalci redovno postižu zapažene rezultate na republičkim takmičenjima iz fizike pogotovo đaci treće godine koji se osvajanjem nekih nagrada čak oslobađaju prijemnog na fakultetima gde se fizika polaže za prijemni. On je pojasnio da su profesori tu da pruže podršku, ali da ogroman rad stoji iza ove dece i to je najpre njihov uspeh.
Ukupno osamdeset nastavnika osnovnih i srednjih škola u Kraljevu, pohvaljeni su za izuzetan doprinos u podizanju kvaliteta rada u obrazovanju i i nagrađeni za izuzetan uspeh njihovih učenika koji su osvojili jedno od prva tri mesta na republičkom takmičenju, međunarodnim takmičenjima i smotrama tokom školske 2022/23.godine

Foto: fb/gradonačelnik Kraljeva