Terzić posetio pesnikinju Petricu Bjelicu


„Ljubi iskreno – duže ćeš u ljubavi trajati… Ljubomora je moć koja vidi što ne postoji… Ljudi se više upoznaju u nevolji nego u radosti… Najbolje se braniš od godina ako ih ne brojiš… Da se bogatstvo pravedno stvara, ne bi bilo ratovanja… Kakav neko osmeh ima, sa mržnjom nošen, kad ga gledaš, ukočiš se, padaš ko pokošen… Ovan zvoni, svoje ovce okuplja, među njima ima i od skupe skuplja…“, tek su neke od po(r)uka–izreka odnosno aforizama devedesetosmogodišnje Petrice Bjelice, koje će, do kraja ove godine, objaviti Književni klub Kraljevo.

Da svojoj izuzetnoj sugrađanki ispuni najveću želju, da, pored objavljenih knjiga pesama, svetlost dana ugledaju i ove kratke forme koje ona svakodnevno s neverovatnom lakoćom stvara, predsednik Privremenog organa grada Kraljeva dr Predrag Terzić obećao joj je prilikom posete u njenom domu u Kraljevu.
Pesnikinja sa više od 11.000 napisanih pesama, na dve godine do stotog rođendana, Petrica, jer je na Petrovdan rođena, s neskrivenom radošću i mladalačkim elanom, primila je goste koji su je obišli i čestitali na priznanju „Iskorak“ nedavno uručenom u Beogradu u okviru festivala „Zlatno doba“.

Predsednik Privremenog organa grada Kraljeva dr Predrag Terzić, ističe da se susret sa ovakvom osobom duboko urezuje u sećanje, a sa njom se samo s osmehom i punog srca rastaje.
– Davno nisam sreo nekoga ko ima ovoliko pozitivne energije, puno duha i elana. Baka Petrica priča o tome kako se nekad živelo, govori o prošlim vremenima, ali sa puno optimizma priča o današnjim danima i o tome šta nas sve očekuje. Svakog dana ova vredna žena napiše po nekoliko pesama. Njene pesme i aforizmi odišu pozitivnom energijom, ona piše o ljubavi, ali piše i patriotske pesme, a Grad Kraljevo će pomoći da ona objavi zbirku aforizama da i drugi čitaoci mogu se upoznaju sa njenim književnim radom – rekao je Terzić.

On je kazao i da su mnogi kraljevčki pesnici i pisci donosili u grad nagrade sa različitih takmičenja i smotri stvaralaštva, ali Petrica je sigurno najstariji kraljevački nagrađeni pesnik.
– Mi smo, kao Grad, ponosni što imamo pesnikinju od devedeset osam godina koja je donela priznanje u naš lepi grad – poručio je Terzić.

Ko je Petrica


Petrica Bjelica u penziju je, kao teški srčani bolesnik, otišla kad je imala svega 38 godina. Penzionerske dane provodi u pisanju. Rođena je 12. jula 1925. godine u Bigovu, Boka Kotorska. Gimnaziju je završila u Kotoru, a sa dopunskim kursevima dobila je zvanje učiteljice. U Kraljevu živi više od 30 godina. Prve stihove je napisala sa 13 godina, a posle smrti muža stihovi su bili zapravo uteha i zapis svega što se desilo. Kako priča, dešavalo se da u danu napiše i do 20 pesama. Nekada joj je dovoljno svega dva minuta da misli prenese na papir.
Kako kazuje, kada je nešto potakne da napiše pesmu, prvo sve zapiše na nekom papiru, a potom, uz pomoć lupe, jer je, kaže, vid izdaje, čitko prepisuje u pesmarice, i to, bez dvojbe možemo reći – krasnopisom… Svoje knjige je poklanjala kraljevačkim školama, ali i na Kosovu, gde je slala i raznu drugu pomoć. Uz pisanje, i ručni rad i te kako joj ide od ruke.
kako je Petrica kazača, nagradi se nije nadala, obećanje predsednika PO da će joj knjiga aforizama i po(r)uka biti objavljena je njena poslednja želja. Presrećna je jer je ovo priznanje kruna njenog stvaralaštva i smatra da joj je priznanje nagrada zato što je za godinu i po dana napisala 3.500 pesama. Predala je i predlog za Ginisovu knjigu rekorda. U 2022. godini ispisala je jedanaest svezaka pesama. Piše o svojim osećajima, mislima, željama… inspiracija dolazi neočekivano….


„Za dugovečnost je potrebno i zdravo se hraniti, ali i zdravo postupati. Što čuješ – ne čuješ, što vidiš – ne vidiš. Saslušaj, ne sudi, ako ne možeš pomoći, bolje ćuti..“, savetuje devedesetosmogodišnja Petrica Bjelica svoje goste i dodaje da su joj najveće bogatstvo dvoje dece, četvoro unučadi, troje praunuka i – njeno stvaralaštvo.