Terzić: Grad pruža podršku svim kulturno-umetničkim društvima

Predsednik Privremenog organa grada Kraljeva dr Predrag Terzić prisustvovao je probi jednog od najboljih amaterskih ansambala izvornog folklora SKC „Stefan Nemanja“ – KUD „Železničar“. Tom prilikom, razgovarao je sa članovima o istoriji, kulturi, potencijalnim problemima, postignutim uspesima i planovima za budućnost.
Kulturno-umetničko društvo „Železničar“ osnovano je pre 77 godina, 1946. godine, a 2013. godine menja ime u Srpski kulturni centar „Stefan Nemanja“.
Terzić je podsetio da Grad Kraljevo može da se pohvali brojnim kulturno- umetničkim društvima kao što su: „Abrašević“, „Kraljevačka riznica“, „Karanovac“, „Studenica“ iz Ušća, „Moravac“ iz Adrana, „Oplanići“, „Žiča“, „Čukojevac“, „Ratina“, „Samaila“, nekadašnji „Železničar“, a sada SKC „Stefan Nemanja“, i mnogim drugim, koja su značajno uticala na kulturnu istoriju i društveni život našeg grada.
On je poručio da će Grad, kao i do sada, nastojati da izlazi u susret i pruža podršku svim kulturno-umetničkim društvima kako bi im bilo omogućeno da, i u budućnosti, nesmetano funkcionišu.


SKC „Stefan Nemanja“ broji više od 400 članova – dece, osnovaca, studenata, rekreativaca, svrstanih u dečije grupe i ansamble, prvi omladinski ansambl, narodni orkestar, pevačke grupe i ansambl rekreativaca, a najaktivnija je muzičko-folklorna sekcija.

Dečji ansambl SKC „Stefan Nemanja” osvojio je, ove godine, Zlatnu plaketu na republičkom takmičenju dečjih folklornih ansambala Srbije, koje organizuje Centralni savez amatera u kulturi Srbije, kao jedini predstavnik sa teritorije Raškog okruga.
Srpski kulturni centar „Stefan Nemanja“, pod rukovodstvom Dragoljuba Milisavljevića, spada u najeminentnije poznavaoce narodne igre u Srbiji koji može da se pohvali najvišim priznanjima kako sa domaćih, tako i sa međunarodnih takmičenja.