Stvaralaštvo Petrice Bjelica pretočeno u knjigu

Zahvaljujući podršci Grada Kraljeva i Književnog kluba stvaralaštvo 98-ogodišnje sugrađanke Petrice Bjelice pretočeno je u knjigu.

Krajem novembra prošle godine, prilikom posete devedesetosmogodišnjoj sugrađanki Petrici Bjelici u njenom domu u Kraljevu, predsednik Privremenog organa grada Kraljeva dr Predrag Terzić obećao je da će joj ispuniti najveću životnu želju – da njeni aforizmi ugledaju svetlost dana.

Književni klub Kraljevo je upravo objavio stihovane poruke Petrice Bjelice o ljudima, događajima, životu, pretočene u knjigu pod nazivom „Veka ispisnica“. Sveže odštampane primerke knjige ispunjene poukama, koje je svakodnevno s neverovatnom lakoćom stvarala i beležila čitkim rukopisom u svoje pesmarice, predali su joj predsednik Privremenog organa grada Kraljeva i predstavnici izdavača Književnog kluba Kraljevo Miloš Milišić i Veroslav Stefanović.

Terzić je izrazio ponos što je Grad Kraljevo, zahvaljujući Književnom klubu Kraljevo, koji je brzo pripremio knjigu aforizama za štampu, za vrlo kratko vreme ispunio obećanje dato Petrici Bjelici.

– Doneli smo 150 primeraka knjige koju je izdao Književni klub Kraljevo. I kada sam prvi put posetio Bjelicu, rekao sam da bih bio srećan kada bi šezdesetogodišnjaci imali ovoliku želju za radom, trudom i ovakvu energiju. Nekada i mladi ljudi od 20, 25, 30 godina nemaju ovoliko entuzijazma kao što ima Petrica Bjelica – kazao je predsednik Privremenog organa Grada.

Terzić je poručio da očekuje da će i za njen stoti rođendan još jedno delo naše sugrađanke biti objavljeno.

Pesnikinja sa više od 11.000 napisanih pesama izrazila je ogromnu radost i zahvalila predsedniku Privremenog organa što je ispunio obećanje i ostvario joj, kako kaže, poslednju životnu želju.

Ispunjenje obećanja

Imala sam veliko poverenje u njega i čekala sam da ispuni svoje obećanje. Celog života sam radila krvnički predano, i fizički i psihički, i nije mi ostalo još mnogo vremena, pa sam se plašila gde će sav moj rad završiti. Gledam knjigu, čitam, i kao da nisam ja pisala, prosto mi je neverovatno. Naslovna strana me podseća na mesto gde sam odrasla kada sam sa prozora svoje kuće pecala ribu. Naslov je vrlo interesantan i oduševljena sam – poručila je Bjelica.

Mogu samo da se čudom čudim i divim jer Petrica Bjelica je najstarija aktivna spisateljica od kada se piše na srpskom jeziku i svakako i najstarija aktivna spisateljica na ovom belom svetu, ocenio je Miloš Milišić:

To govori da književnost ne poznaje granice, već one mlade čini zrelijima, a one u godinama čini mlađima. Petrica je zaista primer kakvog u svetu nema.

Kako je pojasnio, jedan od najtežih poslova pri pisanju i izdavanju knjiga jeste odabir naslova, a odlučili su se za Milišićev predlog – „Petrica Bjelica – veka ispisnica“, koji se rimuje – „vek ima sto godina, Petrica bezmalo ima sto godina i eto naslova… more na naslovnoj strani kao simbol večnosti i svetionik koji broji godine“.

Petrica Bjelica je rođena 12. jula 1925. godine u Bigovu, Boka Kotorska. Gimnaziju je završila u Kotoru, a sa dopunskim kursevima dobila je zvanje učiteljice. U penziju je, kao teški srčani bolesnik, otišla kad je imala svega 38 godina. U Kraljevu živi više od 30 godina, a penzionerske dane provodi u pisanju. Prve stihove je napisala sa 13 godina, a posle smrti muža stihovi su bili zapravo uteha i zapis svega što se desilo. Objavila je knjige pesama „Deca su sreća“, „Oprosti drugu“ i „Srce ljubav pruža“.

izvor: FB nalog dr Predrag Terzić

foto: Vladimir Vasić